Miljömedvetet materialval

PUBLICERAD: 16 januari 2014
UPPDATERAD: 24 januari

 Iggesund Coopberries - low

När Coop skulle skapa en ny förpackning för frysta bär valde man medvetet förpackningsmaterial till högre kostnad av miljöskäl. Man valde kartongmaterialet Invercote Bio, en färskfiberkartong belagd med bioplast som gör förpackningen komposterbar och att den därmed efter användningen kan gå i samma avfallsström som eventuella innehållsrester. Ett förnyelsebart förpackningsmaterial, men till en högre kostnad eftersom bioplasterna skiljer sig en hel del från traditionell PE-beläggning i detta avseende.

”Det här var ett beslut som är helt i enlighet med vår hållbarhetspolicy och egentligen inte så uppseendeväckande, eftersom hållbarhetstänkandet ska finnas med i alla våra affärsbedömningar”, säger Louise König, hållbarhetschef vid Coop.

Bärförpackningen, som ingår i det miljöprofilerade änglamarkssortimentet, har utvecklats av Trosa Tryckeri i samarbete med bärleverantören Olle Svenssons Partiaffär.

-Invercote har en mycket bra tryckyta och uppträder förutsägbart. Det som var nytt för oss var bioplasten som bjöd på en utmaning när det kom till val av lim. Svårigheten var att hitta ett varmlim som fungerade bra rent produktionstekniskt samtidigt som det klarar den tuffa miljön som det utsätts för i fryslagret. Det kunde vi lösa efter kontakter med både Iggesund och ett brett kontaktnät av limleverantörer, berättar projektledaren Henrik Bjurbäck.

Produkten Invercote Bio har snart funnits i fem år, och under hela den tiden har Iggesund hållit sig till plasten Mater-Bi från italienska Novamont.

”Vårt val baserade sig på att de är resursstarka på utvecklingssidan, samtidigt som de kunde garantera att plasten var fri från stärkelse från genmodifierad majs. Utmaningen för oss var att hitta ett bioplastmaterial som kunde extruderas med gott resultat”, berättar Jonas Adler vid Iggesund Paperboard, kommersiellt ansvarig för Invercote Bio.

 

Läs vidare

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}