När Coop skulle skapa en ny förpackning för frysta bär valde man medvetet förpackningsmaterial till högre kostnad av miljöskäl. Man valde kartongmaterialet Invercote Bio, en färskfiberkartong belagd med bioplast som gör förpackningen komposterbar och att den därmed efter användningen kan gå i samma avfallsström som eventuella innehållsrester. Ett förnyelsebart förpackningsmaterial, men till en högre kostnad eftersom bioplasterna skiljer sig en hel del från traditionell PE-beläggning i detta avseende.
”Det här var ett beslut som är helt i enlighet med vår hållbarhetspolicy och egentligen inte så uppseendeväckande, eftersom hållbarhetstänkandet ska finnas med i alla våra affärsbedömningar”, säger Louise König, hållbarhetschef vid Coop.
Bärförpackningen, som ingår i det miljöprofilerade änglamarkssortimentet, har utvecklats av Trosa Tryckeri i samarbete med bärleverantören Olle Svenssons Partiaffär.
-Invercote har en mycket bra tryckyta och uppträder förutsägbart. Det som var nytt för oss var bioplasten som bjöd på en utmaning när det kom till val av lim. Svårigheten var att hitta ett varmlim som fungerade bra rent produktionstekniskt samtidigt som det klarar den tuffa miljön som det utsätts för i fryslagret. Det kunde vi lösa efter kontakter med både Iggesund och ett brett kontaktnät av limleverantörer, berättar projektledaren Henrik Bjurbäck.
Produkten Invercote Bio har snart funnits i fem år, och under hela den tiden har Iggesund hållit sig till plasten Mater-Bi från italienska Novamont.
”Vårt val baserade sig på att de är resursstarka på utvecklingssidan, samtidigt som de kunde garantera att plasten var fri från stärkelse från genmodifierad majs. Utmaningen för oss var att hitta ett bioplastmaterial som kunde extruderas med gott resultat”, berättar Jonas Adler vid Iggesund Paperboard, kommersiellt ansvarig för Invercote Bio.