Miljömedvetet materialval

PUBLICERAD: 16 januari 2014
UPPDATERAD: 24 januari

 Iggesund Coopberries - low

När Coop skulle skapa en ny förpackning för frysta bär valde man medvetet förpackningsmaterial till högre kostnad av miljöskäl. Man valde kartongmaterialet Invercote Bio, en färskfiberkartong belagd med bioplast som gör förpackningen komposterbar och att den därmed efter användningen kan gå i samma avfallsström som eventuella innehållsrester. Ett förnyelsebart förpackningsmaterial, men till en högre kostnad eftersom bioplasterna skiljer sig en hel del från traditionell PE-beläggning i detta avseende.

”Det här var ett beslut som är helt i enlighet med vår hållbarhetspolicy och egentligen inte så uppseendeväckande, eftersom hållbarhetstänkandet ska finnas med i alla våra affärsbedömningar”, säger Louise König, hållbarhetschef vid Coop.

Bärförpackningen, som ingår i det miljöprofilerade änglamarkssortimentet, har utvecklats av Trosa Tryckeri i samarbete med bärleverantören Olle Svenssons Partiaffär.

-Invercote har en mycket bra tryckyta och uppträder förutsägbart. Det som var nytt för oss var bioplasten som bjöd på en utmaning när det kom till val av lim. Svårigheten var att hitta ett varmlim som fungerade bra rent produktionstekniskt samtidigt som det klarar den tuffa miljön som det utsätts för i fryslagret. Det kunde vi lösa efter kontakter med både Iggesund och ett brett kontaktnät av limleverantörer, berättar projektledaren Henrik Bjurbäck.

Produkten Invercote Bio har snart funnits i fem år, och under hela den tiden har Iggesund hållit sig till plasten Mater-Bi från italienska Novamont.

”Vårt val baserade sig på att de är resursstarka på utvecklingssidan, samtidigt som de kunde garantera att plasten var fri från stärkelse från genmodifierad majs. Utmaningen för oss var att hitta ett bioplastmaterial som kunde extruderas med gott resultat”, berättar Jonas Adler vid Iggesund Paperboard, kommersiellt ansvarig för Invercote Bio.

 

Läs vidare

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

EEA pekar på bioplastens roll som en väg mot cirkulär plast i Europa

Europeiska miljöbyrån (EEA) pekar i ett nyligen publicerat informationsdokument ut tre olika vägar som kan leda till ett mer cirkulärt, hållbart plastsystem. En av dem fokuserar på förnybara material, inklusive biobaserad plast.
Corn Sunset

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006