Mikrosfärer från AkzoNobel ger förbättrade vinkorkar

PUBLICERAD: 15 juni 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Traditionella vinkorkar får bättre egenskaper om mikrosfärerna Expancel tillförs.|”Vi har bara börjat utforska potentialen för Expancel”|säger Sylvia Winkel Pettersson

AkzoNobels mikrosfärprodukter under varumärket Expancel är godkända för livsmedelskontakt enligt ett beslut av US Food and Drug Administration (FDA). Det innebär att de mikroskopiska och gasfyllda plastkulorna, som ger bättre egenskaper åt förslutningar av naturlig kork, nu kan användas i vinkorkar även i USA och andra länder, där man följer FDA:s beslut.

Genom att blanda Expancel-kulor med söndermald naturlig kork får man en förslutning, som både är lättare att få på plats och som formar sig efter flaskhalsen samt ger en perfekt tätning. Kork med Expancel kan också eliminera problemet med s. k. ”cork taint”, dvs att vinet får en dålig lukt eller smak från förslutningen. 

”Vi vet att ett av de stora problemen för vinproducenterna är just ´cork taint´. Detta problem kan nu minskas eller helt elimineras genom användande av Expancel-försedda vinkorkar. Det blir nu möjligt att lagra vin i årtionden utan att riskera att vinet är förstört, när det korkas upp”, säger Sylvia Winkel Pettersson, som är chef för marknadsföring och försäljning för Expancel.

Mikrosfärer är små sfäriska partiklar (10-50 mikrometer i diameter), bestående av ett termoplastiskt skal, som kapslar in en gas. Om man tillför värme kan mikrosfärerna expandera dramatiskt upp till 60 gånger sin ursprungliga volym. AkzoNobels Expancel-sfärer är mycket komprimerbara och har en förmåga att återgå till sin ursprungliga form. Detta är egenskaper som utnyttjas i vinkorkarna och bland annat förenklar själva förslutningsprocessen och ger effektivare tätning.

”Vi har bara börjat utforska potentialen för Expancel. På förpackningsområdet slutar möjligheterna inte vid vinkorkar – produktens mångsidighet gör att den säkert kan användas till innovativa förpacknings- och tätningslösningar för ett flertal livsmedelsprodukter. Med Expancel har vi definitivt kompetens att utveckla livsmedels- och dryckesförpackningar ytterligare”, säger Sylvia Winkel Pettersson.

AkzoNobel är världsledande på tillverkning av Expancel och produktionen sker i bolagets fabrik i Stockvik utanför Sundsvall. Förutom vinkorkar används mikrosfärerna från AkzoNobel i exempelvis skosulor och tennisbollar, men också för att förbättra egenskaperna hos tryckfärger, papper och plast.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x