Mikrokoppar i förpackningen förlänger livslängden på livsmedel

PUBLICERAD: 28 februari 2023
UPPDATERAD: 28 februari
Pressbild

I Sydamerika har Chiles Copperprotek, i samarbete med Amcor Flexibles, utvecklat förpackningar som möjliggör bättre bevaring av färska och bearbetade livsmedel. Detta sker med hjälp av en teknik som är baserad på kopparkomponenter.

Som ett ledande bioteknikföretag har man expertis inom användningen av biomaterial för att effektivisera livsmedelsproduktionen och förbättra marknadsföringskedjan. Man hävdar att denna tekniska utveckling är en skalbar och kostnadseffektiv lösning för att säkerställa att mat når marknader och konsumenter i bästa möjliga skick.

Företaget skapades av två entreprenörer från gruvindustrin, Javier Lavin och Raul Molina, och baserar sin teknologi på koppars potential för industriella tillämpningar. Efter en intensiv forskningsprocess lyckades de bägge utveckla en kopparmikropartikel, med hög jonisk biotillgänglighet, som patenterades i USA 2018 där man nu har kunder.

Man har samarbetat med Amcor Flexibles Chile för att skapa en unik och högkvalitativ förpackningslösning med LifeSpan kopparbaserad film. Detta genererar en konstant och effektiv biocideffekt mot mikroorganismer som finns i livsmedel, hävdar de.

Företaget säger att förpackningen använder naturlig bioteknik, applicerbar på alla typer av förpackningar. Copperprotek har skapat en unik kopparmikropartikel som, när den införlivas i förpackningen, naturligt eliminerar de närvarande mikroorganismerna, vilket förlänger livsmedlets livslängd.

Raúl Molina säger att man har kunnat skapa förpackningar som gör det möjligt att förlänga hållbarheten för en mängd olika livsmedel, oavsett om det är bearbetat, som skinka eller korv, eller förpackade färskvaror som till exempel fläsk, nötkött eller ost, med upp till trettio dagar.

– När bakterier börjar spridas i maten och bryter ner den och förkortar dess hållbarhet, eliminerar förpackningar i kontakt med bakterier dem, säger Molina.

Han förklarar att även i den interna förflyttningen av varor kan denna typ av teknik hantera avbrott i kylkedjan på grund av fel i kylning eller områden med högre temperatur under transport.

Lifespan har tilldelats en WorldStar i kategorin Food för 2023.

Läs vidare

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Notpla och Duni Group lanserar sjögräsbelagda livsmedelsförpackningar

Grundat i ett gemensamt fokus på hållbarhet och innovation, ingår Duni Group och det brittiska företaget Notpla ett nytt samarbete. Som ett första steg av samarbetet lanserar Duni Group en ny plastfri matförpackning med en unik sjögräsbeläggning
alga 1x

Mikroalger kan användas för tillverkning av bioplast

En forskare i Umeå visar att nordiska mikroalger som odlas i avloppsvatten kan användas för att producera PHB, en nedbrytbar bioplast.
20200131_115251

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx