Mikrohål ger längre livslängd åt färska bär och frukter

PUBLICERAD: 24 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya mikroperforerade förslutningsfilmen från TCL Packaging är avsedd för färsk frukt och bär.

Brittiska TCL Packaging har utvecklat en ny förslutningsfilm avsedd för förpackningar med färsk frukt och bär. Den nya filmen är laserperforerad med mikroskopiska hål, som hjälper till att skapa en optimal miljö för produkterna och förlänga hyllivslängden.

Mikroperforeringen gör att den nya filmen medger exakta transmission av fuktighet, gaser, etc. mellan förpackningen och omgivningen utan att ge avkall på förslutningsfilmens förmåga att skydda innehållet mot smuts och andra föroreningar.

”Förslutningsfilmer till frukt- och bärförpackningar betraktas vanligen som enkla produkter, men de är komplicerade produkter att utveckla. Det krävs en fördjupad förståelse för de dynamiska interaktioner som sker mellan produkterna, atmosfären inne i förpackningen och själva förpackningen – och förmåga att ta hänsyn till alla möjliga varianter”, säger TCL:s tekniske direktör Markus Jarvstrom.

En förpackning med färska, mjuka frukter eller färska bär måste också klara omställningen att flyttas mellan rumstemperaturer och kylförvaringstemperaturer utan att produktkvaliteten försämras eller att exempelvis kondens bildas på förslutningsfilmen.

”Det är också en fördel om förslutningsfilmen kan förtryckas för att undvika en sekundär märkning med etiketter, eftersom detta kan påverka förslutningsfilmens prestanda och äventyra produktsäkerheten”, säger Markus Jarvstrom.

För att kunna producera den nya mikroperforerade förslutningsfilmen har TCL installerat en speciellt laserperforeringsutrustning från Rofin-Baasel i sin nya fabrik i Telford.  Företaget erbjuder också odlare och packare att testa hållbarhetstiden för produkter i förpackningar försedda med den nya förslutningsfilmen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax