Metsä och Valmet i samarbete kring träbaserade förpackningar

PUBLICERAD: 19 februari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Metsä och Valmet ska utveckla träbaserade produkter, som exempelvis kan ersätta förpacklningar tillverkade av fossila material. (Bild Metsä Spring)|”Vi är optimistiska när det att skapa en ny viktig mervärdesprodukt för den finska skogsindustrin”, säger projektledaren Jarkko Tuominen. (Bild Metsä)

Metsä Groups innovationsföretag Metsä Spring och Valmet har startat ett gemensamt projekt för utveckling av en ny träbaserad 3D-produkt för att ersätta liknande produkter, tillverkade av fossila material, särskilt i konsumentprodukter som förpackningar.

Det gemensamma projektet fokuserar på att finjustera egenskaperna för det nya miljövänliga materialet och på att utveckla en mycket automatiserad och digitaliserad tillverkningsteknik. Användningen av Metsä Groups nuvarande industriella sidoströmmar som råmaterial för den nya produkten kommer också att bedömas.

”Vi är optimistiska när det att skapa en ny viktig mervärdesprodukt för den finska skogsindustrin”, säger projektledaren Jarkko Tuominen. (Bild Metsä)

Syftet med projektet är att gemensamt analysera det tekniska och ekonomiska resultatet för det nya konceptet och utvärdera förutsättningarna för att i en potentiell nästa fas bygga en pilotanläggning integrerad i befintlig massa- eller kartongproduktion i Finland.

”Vår nya produkt ska ha hög kvalitet, vara säker och enkel att återvinna samt baserad på hållbart och förnybart trä, odlat i Norden. Och om materialåtervinning av någon anledning inte är ett alternativ, ska produkten också vara biologiskt nedbrytbar. Dessutom ska tillverkningen vara helt fossilfri. Vi siktar på marknadssegment i stor skala och vår ambitionsnivå är hög. Därför är vi optimistiska, när det gäller potentialen att skapa en ny viktig mervärdesprodukt för den finska skogsindustrin”, säger Metsä Springs projektledare Jarkko Tuominen.

Enligt ett pressmeddelande från Metsä skulle en start av en potentiell pilotanläggning kunna äga rum under år 2021. Om pilotanläggningen visar att konceptet är livskraftigt, blir nästa steg att bygga en första kommersiell tillverkningslinje under de kommande åren.

———————————————

Metsä Spring är en riskkapitaldivision inom Metsä Group. Metsä Spring, som startades våren 2018, investerar över hela världen i lovande startups, spinouts, etc. Utvecklingsprojektet tillsammans med Valmet är Metsä Springs tredje investering. Tidigare har man investerat i en textilfiberdemoanläggning i finska Äänekoski tillsammans med japanska ITOCHU och i juli 2019 gjorde Metsä Spring en aktieinvestering i Woodio Oy – ett företag som utvecklar och tillverkar helt vattentäta träkompositmaterial.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax