Metsä Boards nya kartong har biobaserad specialbarriär

PUBLICERAD: 30 januari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Metsä Boards nya kartong har biobaserad specialbarriär|Baguettförpackningar tillverkade i Metsä Boards nya kartong med biobarriär.

Metsä Board har utvecklat en ny färskfiberbaserad kartong, som är försedd med en biobaserad och biologiskt nedbrytbar specialbarriär, som motstår fett.
Den nya och innovativa kartongen är speciellt utvecklad för användning inom food service.  Kartongen är biobaserad, återvinningsbar samt biologiskt nedbrytbar och förutom produktens fördelar ur hållbarhetssynpunkt ger den också hög effektivitet vid tryck och konvertering.  

Metsä Board skriver i ett pressmeddelande att det finns ett tydligt marknadsbehov att utveckla kartong med biobaserade barriärer som alternativ till fossilbaserade. Den nya kartongen med ekobarriär har fått beteckningen MetsäBoard Pro FSB EB1 och beskrivs av bolaget som ”en unik produkt med en biobaserad och biologiskt nedbrytbar specialbarriär fri från fluorkemikalier”.

Produkten kan användas för mat som kräver ett fettmotstånd upp till KIT nivå 5. Dessutom kan barriäregenskaperna förbättras ytterligare med lackering i konverteringen. Det erbjuder en tydlig effektivitetsökning, eftersom förbättringen av barriäregenskaperna kan ske med endast ett lackskikt jämfört med kartong, som saknar den speciella barriärbehandlingen.

En finsk konverterare, OffsetKolmio Oy, har använt den nya kartongen med specialbarriär till en baguettförpackning för ett finskt bageri, Huovisen Leipomo.

”Vi kunde minska tryckkostnaden utan att ge efter på kvalitet och barriäregenskaper. Eftersom kartongen andas behåller den sin form och bevarar den fyllda baguetten väl”, säger Kimmo Jokinen, VD för OffsetKolmio Oy.

MetsäBoard Pro FSB EB1 produceras i ytvikter mellan 195–290 g/m2 med alla skikt hårdlimmade. Det ger hög tryckkvalitet på båda sidor och passar för offset och flexotryck. Den jämna kvaliteten ger utmärkt konverterbarhet och kartongen kan limmas med såväl standard dispersions- som smältlim.

Produkten är säker för direktkontakt med mat och är utan optiska vitmedel (OBA-fritt). Den finns med såväl PEFC™– som FSC©– certifiering samt är återvinningsbar i konventionella återvinningssystem.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432