Metsä Boards Kemi-bruk firar 50 år som kraftlinerproducent

PUBLICERAD: 18 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Interiör från Metsä Board Kemis produktionshall. (Bild Metsä Board)|Interiör från Metsä Board Kemis lagerhall med rullar av vit liner klara för leverans. (Bild Metsä Board)

Den 16 oktober 1971 startade Metsä Boards bruk i finska Kemi sin produktion av kraftliner. Totalt har det 50-års firande bruket hittills producerat 14,5 miljoner ton och i dag är man en ledande tillverkare av bestruken white top kraftliner.

Metsä Board skriver i ett pressmeddelande att bruket i Kemi, som från början producerade brun kraftliner, har utvecklat sina produkter till ett allt mer högkvalitativt material för förpackningar och displayer och att man varit en föregångare inom produktutveckling av bestrukna vita liners.

Interiör från Metsä Board Kemis lagerhall med rullar av vit liner klara för leverans. (Bild Metsä Board)

Kemi-brukets blekeri stod klart 1975 och därefter startade produktion av så kallad ”mottled kraftliner”. Efter ytterligare investeringar började man 1986 produktion av white top kraftliner och 1990 togs nästa steg med bestruken liner som 2011 följdes av dubbelbestrykning. Under åren har investeringar skett i ny teknik och årskapaciteten ökat från 180.000 till 425.000 ton.

”Metsä Board Kemi är världens största producent av bestruken white top kraftliner och kunder över hela världen vill köpa vår vita kraftliner”, säger Kemis produktchef Panu Räsänen.

Kraftliner från Metsä Board Kemi används som ytskikt i wellpapp och är känd för sin jämnhet och tryckyta.

Idag sysselsätter Metsä Boards linerbruk i Kemi ungefär 120 anställda.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx