På RecyClass kollar man om en plastförpackning kan återvinnas

PUBLICERAD: 15 december 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Med onlineverktyget RecyClass kan tillverkare av plastförpackningar själva utvärdera hur återvinningsbara deras förpackningar är. (Bild: skärmdump)

På onlineplattformen RecyClass kan förpackningsproducenter få hjälp att kontrollera hur återvinningsbara deras plastförpackningar är.

RecyClass är ett branschöverskridande initiativ, som arbetar för att främja återvinningsbarheten av plastförpackningar i Europa. Aktiviteter inom RecyClass inkluderar utveckling av utvärderingsprotokoll för återvinningsbarhet och vetenskaplig testning av innovativa material.

RecyClass erbjuder certifieringar för återvinningsbarhet och spårbarhet för återvunnet innehåll för plastförpackningar och där finns också ett kostnadsfritt onlineverktyg, där förpackningstillverkare och –designers kan utvärdera hur bra deras plastförpackningar är ut återvinningssynpunkt.

I onlineverktyget handlar det om att besvara en rad frågor om den aktuella plastförpackningen och sedan får frågeställaren en kvalitativ bedömning, som går från A till F, plus en rapport.
RecyClass-plattformen finns på flera språk: tyska, italienska, spanska, franska och engelska. För att få använda verktyget och utvärdera sin plastförpackning, behöver man registrera sig. Registreringen är gratis och går snabbt.

Frågorna i onlineverktyget handlar exempelvis om vilket material en förslutningsmekanism är tillverkad av eller hur stor del av förpackningen som viktmässigt består av en och samma polymersort.

Slutomdömet och den åtföljande rapporten, som levereras av RecyClass-verktyget, kan användas för att eventuellt förändra förpackningsdesignen, så att förpackningen blir bättre och enklare att återvinna.

Företaget Superfos, som ingår i storkoncernen Berry Global (en av medlemmarna i RecyClass), är en av de plastförpackningsproducenter, som nu uppmanar till självutvärdering av i vilken grad plastförpackningar kan återvinnas genom användande av onlineplattformen RecyClass. Superfos framhåller att RecyClass är ett användarvänligt verktyg, som alla kan använda och som löpande granskas och underhålls av flera experter inom återvinning.

”RecyClass är ett uppmärksammat och grundläggande initiativ för ökad hållbarhet som främjar plaståtervinningen i Europa. Det handlar om att höja kvalitet genom återvinningsprocessen med förpackningens utformning och design, så att förpackningen redan från början är producerad med hänsyn till de återvinningstekniker, som finns idag. Detta står vi fullständigt bakom”, säger Lars Skjold Frederiksen, R&D Project Manager på Superfos.

”Om du behöver hjälp med hur man använder RecyClass-verktyget är du välkommen att kontakta Superfos. Vi hjälper gärna till, även med eventuella designförändringar, som kan förbättra dina plastförpackningar så att de i hög grad blir återvinningsbara”, skriver Superfos i ett pressmeddelande.

Onlineplattformen RecyClass (engelska) hittar du HÄR!

Länk till onlineverktyget för självutvärdering (gratis registrering) hittar du HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x