McDonald´s: Globalt stopp för bägare och tråg i cellplast

PUBLICERAD: 10 januari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Nu slutar McDonald´s helt att använda dryckesbägare och tråg

Från och med utgången av år 2018 kommer hamburgerjätten McDonald´s att sluta använda dryckesbägare och tråg, tillverkade i cellplast (EPS). Beslutet gäller över hela världen.
Beslutet kommer sedan McDonald´s kritiseras för att man använder EPS-material i sina förpackningar. Kritiken har kommit från flera miljöorganisationer och inte minst från gruppen ”As You Sow”, som är en inflytelserik sammanslutning av miljöintresserade McDonald´s-aktieägare.

I USA går diskussionens vågor höga, huruvida cellplast är ett miljövänligt förpackningsmaterial eller inte och om det går att återvinna eller ej. Producenter av EPS framhåller att materialet är återvinningsbart och att det verkligen återvinns, medan EPS-motståndarna hävdar att materialet är svårt att hantera och att återvinna i stor skala. EPS-material består till cirka 98 procent av luft, vilket ger stora utmaningar och hanteringsproblem vid återvinning, jämfört med andra, solida plastmaterial.

Men nu har alltså McDonald´s beslutat sig för att sluta med EPS-förpackningar på alla marknader världen över där de förekommer. På många marknader har cellplastbägarna och -trågen redan tidigare helt eller delvis ersatts med förpackningar i kartong eller papper alternativt andra plastmaterial, men vid årets slut försvinner alltså all kvarvarande EPS-användning helt och hållet.

”Räknat på vikt utgör cellplastförpackningar endast två procent av vår totala globala förpackningsförbrukning, men det här är ändå ett viktigt steg på vår resa mot maximal eliminering av miljöpåverkan från våra förpackningar”, skriver McDonald´s i en kommentar.

”Det här skickar ett viktigt budskap till andra snabbmatsföretag, som fortfarande använder cellplast. Och vi hoppas nu att McDonald´s nästa steg blir att eliminera engångsartiklar i plast som sugrör och bägarlock, vilka i dag bidrar till den ´tsunami´ av plastavfall, som drabbar världshaven”, säger Conrad MacKerron, som hjälpt As You Sow-gruppen i kampen mot McDonald´s EPS-användning.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

FrontPac belönades i Smart Industri 2024

I onsdags var FrontPac en av fyra finalister till Kungliga Ingenjörsakademins pris Smart Industri 2024. Urvalet var flera hundra företag som sedan blev fyra finalister. I juryn satt Scania, Volvo, Siemens, Wallenberg, KTH mfl. FrontPac kunde glädjas åt en andraplats och ett hedersomnämnade.
FrontPacx

Xerox och Taktiful pushar gränserna för digital förädling

Xerox Holdings Corporation och Taktiful Software Solutions meddelar att de har för avsikt att bilda ett nytt strategiskt partnerskap för att utöka bådas närvaro på marknaden för digital förädling.
xeroxx

Avantium och Plastipak i samarbetsavtal om polyetenfuranoat (PEF)

Polyetenfuranoat (PEF) är ett material som varit omtalat i ett antal år. Ett spännande biomaterial med egenskaper som överträffar PET både när det gäller barriär och styrka. För några år sedan var kemijätten BASF en del av utvecklingen av materialet tillsammans med nederländska Avantium, men samarbetet upphörde och utvecklingen försenades. Nu är materialet på väg ut på marknaden.
pef-bottle-toppx

Stora Enso startar produktionsenhet för torrformning av fiber i Skene

Stora Enso som har ett licensavtal med PulPac har beslutat sig för att starta en produktionsenhet för produktion via torrformning av fiber. Placeringen är Skene i Västra Götaland.
Pulpac stor ex