Materialåtervinningen 2016 minskade med 4 procent

PUBLICERAD: 16 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Materialåtervinningsmålen för PET-flaskor och pantburkar uppnåddes inte under 2016.

Under 2016 sattes runt 1,3 miljoner ton förpackningar på den svenska marknaden. 69 procent materialåtervanns. Det är en minskning med fyra procent jämfört med tidigare års undersökning. Det visar en ny förpackningsrapport från Naturvårdsverket om materialåtervinningsstatistiken för 2016.

Sverige uppnådde sex av de nationella materialåtervinningsmålen för förpackningar och tidningar. Men två mål uppfylldes inte, det var för PET-flaskor och pantburkar.
Totalt materialåtervanns 69 procent av förpackningarna. Målet på 55 procent  uppfylldes därmed. Den svenska materialåtervinningen har dock minskat jämfört med fyra procent jämfört med tidigare år. Minskningen i materialåtervinning beror till stor del på att mängden träförpackningar, som tillförts den svenska marknaden, ökade mycket jämfört med 2015

Glasförpackningar var det förpackningsslag, som materialåtervanns i högst utsträckning, följt av pantburkar och PET-flaskor. 93 procent av glasförpackningarna, som sattes på den svenska marknaden 2016, gick till materialåtervinning. Materialåtervinningen för pappersförpackningarna (papper, papp, kartong och wellpapp) till materialåtervinning låg också högt på 82 procent.

”Källsorteringen är en jätteviktig del i den svenska avfallshanteringen. Vi är bra på att källsortera, men vi kan bi ännu bättre. Sveriges materialåtervinningsmål för förpackningar kommer att höjas från 2020. Det är därför viktigt att alla tar sitt ansvar, från den som källsorterar till branschen, som tar hand om materialet”, säger Ida Adolfsson, handläggare på Naturvårdsverket. 

Läs/ladda ner Naturvårdsverkets förpackningsrapport för 2016 vid PDF-länken nedan.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x