Massivt globalt engagemang för eliminering av plastavfall

PUBLICERAD: 29 oktober 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Dame Ellen MacArthur och hennes stiftelse Ellen MacArthur Foundation har initierat ”The New Plastics Economy Global Commitment”, vars mål är att eliminera det globala plastavfallet.

Närmare 300 företag och organisationer – många av dem globala och välkända – har undertecknat ”The New Plastics Economy Global Commitment”, som initierats av Ellen MacArthur Foundation tillsammans med FN:s miljöprogram och vars syfte är att eliminera plastavfall redan vid källan.
Engagemanget lanserades den 29 oktober i samband med ”Our Ocean Conference” på Bali
.

Bland de som undertecknat engagemanget finns flera av världens största företag inom såväl plastproduktion som tillverkning och användande av plastförpackningar. Bland undertecknarna finns även organisationer, investerare, städer och regeringar. Enligt en pressrelease från Ellen MacArthur Foundation har hittils mer än 290 företag, etc undertecknat engagemanget och de representerar tillsammans 20 procent av alla plastförpackningar, som tillverkas globalt i dag!

Bland de tillverkare, användare och andra intressenter, som undertecknat åtagandet, kan nämnas Danone, H&M, L’Oreal, Mars, Henkel, HP, Kellogg Company, Marks & Spencer, PepsiCo, The Coca-Cola Company,  Unilever, Borealis, Mondi, Amcor, Novamont, Nature Works, Philips, Schwarz Group (Lidl , m fl), Svensk Plastindustriförening (SPIF), Tomra, UPM Raflatac,Veolia, Walmart, WWF och många, många fler.

Bland länder vars regeringar eller regeringsdepartement undertecknat engagemanget kan nämnas Chile, Frankrike, Nya Zeeland, Peru, Portugal, Skottland, Seychellerna och Storbritannien,

Engagemanget ”The New Plastics Economy Global Commitment” har som huvudsyfte att det globala plastavfallet ska elimineras redan vid källan genom att alla plastförpackningar senast år 2025 till 100 procent ska kunna återvinnas, återanvändas eller enkelt och säkert komposteras.

”Vi vet att insamling av plastavfall från våra stränder och oceaner är avgörande, men det hindrar inte flödet av plast, som varje år förorenar hav och oceaner. Vi måste flytta vårt engagemang uppströms till källorna! Med New Plastics Global Global Commitment ska vi förmå företag, regeringar och andra runt om i världen att förena sig bakom en tydlig vision för vad som behövs för att vi ska kunna skapa en cirkulär ekonomi för plast”, säger Dame Ellen MacArthur i ett uttalande.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x