Mångsidig bioplast tillverkas av träavfall från virkeshantering

PUBLICERAD: 1 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Den träbaserade bioplasten blir stark och formbar. (Bild University of Maryland)|”Vi har utvecklat en enkel tillverkningsprocess, som ger en träbaserad plast med goda mekaniska egenskaper”, säger professor Yuan Yao. (Bild YSE)|”Vår träbaserade bioplasten har många tillämpningar”, säger professor Liangbing Hu. (Bild University of Maryland)

Forskare vid de två USA-universiteten Yale och Maryland har utvecklat en metod att tillverka förnybar och biologiskt nedbrytbar plast av träavfall från sågverk och annan virkeshantering. Resultatet är en mångsidig bioplast, som kan användas till allt från påsar och förpackningar till isoleringsmaterial och plastdetaljer i bilar.

Bakom innovationen står en forskargrupp ledd av professor Yuan Yao från YSE (Yale School of The Environment) och professor Liangbing Hu från University of Maryland. I en studie, publicerad i Nature Sustainability, skriver de två professorerna att de har skapat en högkvalitativ bioplast av träbiprodukter, som de hoppas kan lösa en av världens mest pressande miljöfrågor.

”Vi har utvecklat en enkel tillverkningsprocess, som ger en träbaserad plast med goda mekaniska egenskaper”, säger professor Yuan Yao. (Bild YSE)

Enligt forskarna har deras träbaserade bioplast hög mekanisk hållfasthet, stor stabilitet mot vätskor och liten påverkan av UV-ljus. Plasten kan återvinnas eller biologiskt brytas ner i en naturlig miljö och den har en lägre miljöpåverkan på livscykeln jämfört med oljebaserad plast eller annan biologiskt nedbrytbar plast.

”Många har försökt utveckla denna typ av biobaserade polymerer, men resultaten har inte varit tillräckligt bra för att ersätta den plast vi för närvarande använder, som till största delen är tillverkade av fossila bränslen. Men vi har utvecklat en rak och enkel tillverkningsprocess, som ger en träbaserad plast med goda mekaniska egenskaper”, säger professor Yuan Yao.

Vid tillverkningen av sin innovativa bioplast utgår forskarna från pulvriserat träavfall från sågverk och annan virkeshantering. Det lösa och porösa träpulvret behandlas med ett speciellt nedbrytbart och återvinningsbart så kallat eutektiskt lösningsmedel, som ända ner till nanonivå binder samman träets lignin och cellulosafibriller till en produkt, som kan gjutas, rullas och formas på olika sätt.

”Vår träbaserade bioplasten har många tillämpningar”, säger professor Liangbing Hu. (Bild University of Maryland)

”Bioplasten har många tillämpningar. Den formas till en film, som kan användas i plastpåsar och flexibla förpackningar och på så sätt bidra till minskat avfall från oljebaserad plast. Eftersom plasten är så formbar har den också potential att användas exempelvis till specialformade produkter inom biltillverkning”, säger Liangbing Hu, professor vid Center for Material Innovation vid University of Maryland.

Eftersom en storskalig tillverkning av ”träplasten” knappast skulle kunna ske utifrån den begränsade mängd råmaterial, som kan erhållas från befintliga sågverk, etc, så undersöker forskarna nu också hur man ska kunna knyta tillverkningsprocessen för bioplasten till ett rationellt skogsbruk, utan att det får negativa konsekvenser för skogar, markförvaltning, ekosystem, klimat, etc.

”Vi har redan har börjat arbeta med en skogsekolog för att skapa skogssimuleringsmodeller, som kopplar samman skogens tillväxtcykel med tillverkningsprocessen för bioplasten”, säger professor Yuan Yao.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx