Mångmiljardfusion skapar global förpackningsjätte

PUBLICERAD: 26 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi skapar nu en ledande global leverantör av konsument- och wellpappförpackningar”|säger MeadWestvacos ordförande och VD John A. Luke.

En storfusion i mångmiljardklassen är på gång i USA. Det är de båda förpackningsjättarna RockTenn Company och MeadWestvaco Corporation som beslutat gå samman och bilda en gemensam koncern, som kommer att bli en global ledare inom framförallt pappersbaserade förpackningar.
Den nya storkoncernen, vars namn ännu inte är bestämt, kommer att få en årsomsättning på cirka 16 miljarder US dollar, vilket motsvarar ca 133 miljarder kronor.

De båda bolagens styrelser har enhälligt sagt ja till fusionen och om man får aktieägarna med sig kommer aktiefördelningen i den nya koncernen att fördela sig så att 50,1 procent av aktierna kontrolleras av MeadWestvacos aktieägare och 49,9 procent av Rock-Tenns aktieägare.

”Vi skapar nu en ledande global leverantör av konsument- och wellpappförpackningar. Affären är ett logiskt steg i vår strategiska utveckling och erbjuder våra aktieägare såväl omedelbart ekonomiskt utfall som möjligheten att vara delaktiga i det nya bolagets betydande tillväxt”, säger MeadWestvacos ordförande och VD John A. Luke.

”Den här transaktion sammanför två kompletterande organisationer och skapar en ny och ännu mer kraftfull global ledare inom konsument- och wellpappförpackningar. Detta är en fantastisk möjlighet för såväl aktieägare som anställda och kunder i de båda företagen. Våra båda företag passar också ihop kulturellt och delar en strävan att utveckla innovativa förpackningslösningar och överträffa kundernas förväntningar”, kommenterar RockTenns VD Steven C. Voorhees.

Förutom accepterande från de båda bolagens aktieägare måste storfusionen också godkännas av berörda myndigheter. Om inga hinder uppstår på vägen, beräknas affären vara genomförd under andra kvartalet i år.

RockTenn är i dag en av Nordamerikas ledande tillverkare och leverantör av förpackningslösningar inom wellpapp och kartong. Företaget har 27.000 anställda och anläggningar runt om i USA, Kanada, Mexico, Chile och Argentina.

MeadWestvaco är ett globalt förpackningsföretag med speciell inriktning på hälso- och kroppsvård, hygien, livsmedel, drycker, hem och trädgård samt tobak. Bolaget har 125 anläggningar och 15.000 anställda och är verksamt i Nord- och Sydamerika, Europa och Asien.

N.B.: MeadWestvaco har alldeles nyligen träffat en överenskommelse med svenska ÅR Packaging Group, som innebär att ÅR Packaging köper tre MeadWestvaco-anläggningar i Österrike, Polen och Ryssland, vilka tillverkar falskartongförpackningar till bland annat tobak, konfekt och konfektion. Läs om den affären här.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium