Lyxig kartongförpackning till prisad finsk dillvodka

PUBLICERAD: 21 september 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Flaskan till finska dillvodkan Gustav är designad av Jaani Vaahtera och den lyxiga ytterförpackningen är tillverkad i en specialutvecklad kartong från bruket Kotkamills.
|Falskartongen till vodkaförpackningen utvecklades av Kotkamills på bara två veckor. Här ett nöjt team med från vänster Petteri Myllys och Harri Nylund från Lignell & Piispanen samt Yrjö Aho från Kotkamills. (Bild Kotkamills)

Det finska familjedestilleriet Lignell & Piispanen fick nyligen ett prestigefyllt erkännande för sitt arbete, när företagets nya dillvodka Gustav vann förstapris på International Wine and Spirits Competition (IWSC) i London.
Den stilfulla vodkaflaskan kommer i en lyxig ytterförpackning, tillverkad i kartong från finska Kotkamills.

För att utveckla en speciell flaska till vodkan anlitade Lignell & Piispanen den berömda finska designern Jaani Vaahtera, som utformade en flaska, som återspeglar vodkans rena karaktär.

”Flaskan blev fantastisk, men förpackningen hade vi inte tänkt så mycket på. Vi visste bara att vi ville ha en snygg och hållfast förpackning för att skydda mot slitage och stötar, men också mot imitationer och förfalskningar”, säger Harri Nylund, VD för 165-åriga Lignell & Piispanen.

Lösningen blev det finska företaget Starcke, som är specialiserat på varumärkesskydd,. De anlitades för att skapa en unik och smart ytterförpackning för vodkan. 

”För kunderna är förpackningens utseende och känsla förstås det viktigaste, men utan hållfast kartong av högsta klass är det omöjligt att skapa en elegant förpackning, särskilt om man vill använda prägling eller foliering. Därför kontaktade vi Kotkamills. Vi visste att deras nya kartongmaskin skulle kunna producera en kartong med rätt egenskaper”, säger Ilkka Harju, Head of Design & Innovation hos Starcke.

När Starcke, konverteraren Orapac och Lignell & Piispanen kontaktade Kotkamills för att förklara vad de behövde, blev de överraskade av att företaget direkt började utveckla en helt ny kartong för att uppfylla deras krav!
 
Resultatet var en hållfast falskartong med en ytvikt på 450 g/m² och en tjocklek på 800 mikrometer. Ilkka Harju kallar kartongen för en ”lätt tungviktare”, eftersom den ger flaskan utomordentligt skydd, men väger mindre och har bättre egenskaper jämfört med lättare wellpapp, som var det andra alternativet.

”Hela utvecklingsprocessen gick otroligt snabbt, på bara några veckor. Jag har sett fall där motsvarande process tagit upp till ett år”, kommenterar Ilkka Harju.

Den nya kartongkvaliteten, som benämns Aegle White 800 µm 450 g/m² och som kommer att presenteras på mässan Luxe Pack i Monaco i oktober, finns ännu inte tillgänglig i serieproduktion, utan kan enligt affärsutvecklingschefen Yrjö Aho från Kotkamills ses som en konceptkartong, ungefär som konceptbilarna på bilmässor.

”Den nya kartongen visade för oss att vår nya kartongmaskin är ännu mångsidigare än vi trodde. Det är troligen marknadens starkaste och lättaste nordiska falskartong”, säger Yrjö Aho.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a