LU Innovation System investerar i bioplastföretag

PUBLICERAD: 19 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

”Bioextrax är ett mycket spännande företag”

Bioteknikbolaget Bioextrax AB i Lund har tagit patent på en kostnadseffektiv metod för att utvinna bioplasten PHA, baserad på polyhydroxisyraproducerande bakterier..
Företagets teknik baseras på forskning från avdelningen för bioteknik vid Lunds universitet och nu har holdingbolaget LU Innovation System AB, som ägs av svenska staten men drivs av Lunds universitet, investerat i Bioextrax för att på så sätt bredda vägen för en kommersialisering.

”Vår metod är unik, den ger inte bara en billigare produkt, utan också mycket rena plastgranuler utan användning av giftiga lösningsmedel”, säger Bioextrax VD Mohamad Takwa.

Den bioplast, som Bioextrax kan utvinna, har ett flertal användningsområden, bl.a. plastpåsar, livsmedelsförpackningar, engångsartiklar, vattenflaskor, leksaker, mobiltelefoner och hushållsartiklar.

”Bioextrax är ett mycket spännande företag, som redan röner stort intresse för sin teknologi ute på marknaden. Vidare har bolaget ett bra team på plats, med gedigna forskare och entreprenören Kristofer Cook som marknadsansvarig”, säger Christine Widstrand, vice VD på LU Innovation System AB och som nu också tar plats i Bioextraxs styrelse.

Bioextrax är en avknoppning från institutionen för bioteknik vid Lunds universitet. Bolaget bildades i mars 2014 och LU Innovation System är den första investeraren, som man tar in i bolaget.

”Vi är så klart glada för att LU Innovation System är intresserade av vår teknik”, säger Mohamad Takwa.

Bioextrax har också etablerat ett samarbete med ett icke namngivet företag i USA, vilket just nu håller på att utvärdera Bioextraxs teknik.

”Under det kommande året är målet att skala upp det här produktområdet tillsammans med en stor tillverkare”, säger Mohamad Takwa.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx