LTH och Tetra Pak samarbetar för att få bättre förpackningar

PUBLICERAD: 18 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Forskarteamet från LTH och Tetra Pak – Mathias Wallin, Johan Tryding och Sara Johansson– studerar tomografibilder av deformerad kartong. Bilden på skärmen visar sprickor i ett kartongtvärsnitt. (Bild LTH/Kennet Ruona)|Johan Tryding är materialspecialist hos Tetra Pak och adjungerad professor vid LTH. (Bild Tetra Pak)

Förpackningsgiganten Tetra Pak har ”krokat arm” med Lunds Tekniska Högskola (LTH) för att med hjälp av Lundaforskarnas datorsimuleringar få fram bättre livsmedelsförpackningar.

För Tetra Pak är det angeläget att ligga i framkant i utvecklingsracet mot allt bättre livsmedelsförpackningar, vilka inte bara ska vara säkrare utan också miljövänliga, kostnadseffektiva och återvinningsbara samt – inte minst – estetiskt tilltalande.

Johan Tryding är materialspecialist hos Tetra Pak och adjungerad professor vid LTH. (Bild Tetra Pak)

En nyckelperson i det samarbete, som nu sker mellan Tetra Pak och LTH, är Johan Tryding, som är utbildad i hållfasthetslära och som arbetat som material- och pappersspecialist på Tetra Pak sedan 2003. Han är dessutom även adjungerad professor vid LTH och har de senaste 15 åren fungerat som en ”kunskapsbro” mellan Tetra Pak och LTH.

”En förpackning ska skydda sitt innehåll och vara hälsosam, hel, tät, miljövänlig, kostnadseffektiv och estetisk. Genom att samverka med forskningen har vi på Tetra Pak större möjligheter att uppfylla de förpackningskraven”, säger Johan Tryding.

På LTH:s hemsida finns en artikel om det pågående datorsimuleringssamarbetet mellan LTH och Tetra Pak. Artikeln är skriven av Jessika Sellergren, som är kommunikationsansvarig för bland annat ämnesområdet Produktutveckling, m fl vid LTH.
Läs artikeln HÄR!

N.B.: Det pågående projektet med datorsimuleringar ingår i det femåriga strategiska samarbetsavtal som träffades mellan Lunds universitet och Tetra Pak hösten 2020. Läs mer HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx