1993 var Löfbergs först med att ta bort aluminiumet i kaffeförpackningarna. Nu vill man ersätta den oljebaserade plasten med ett växtbaserat alternativ. Därför testar det familjeägda kafferosteriet nu en förpackning som till största del är tillverkad av sockerrör. Slår försöken väl ut hoppas Löfbergs kunna ersätta all fossil plast i förpackningar år 2020.
”Det här är ett första steg mot helt förnyelsebara förpackningar. Förhoppningsvis bidrar vi till en klimatsmart lösning, som andra kan ta efter”, säger Lars Appelqvist, VD på Löfbergs.
Den växtbaserade förpackningen minskar koldioxidutsläppen med cirka tio procent. Den är återvinningsbar och har samma skyddande egenskaper som den oljebaserade plasten, vilket är viktigt eftersom kaffe är känsligt mot ljus och syre.
”Nu ska vi säkerställa att produktionen fungerar och att förpackningen uppfyller de krav vi ställer. Idag är det här en lite dyrare lösning, men på sikt tror vi att kostnaderna sjunker”, säger Lars Appelqvist.
Löfbergs klimatkompenserar förpackningen till 100 procent genom ett solenergiprojekt i Tanzania.
Löfbergs skriver i ett pressmeddelande att man idag jobbar med hållbarhet i hela värdekedjan, från böna till kopp. Mycket av arbetet sker i odlarländer, där kaffets klimatpåverkan är störst. Men Löfbergs gör mycket på hemmaplan också, inte minst när det gäller förpackningar.
”Vi vill minska vår klimatpåverkan med 40 procent, då behöver vi jobba med både stort och smått. Vår vision är att vi ska vara Europas mest hållbara kaffeföretag”, säger Lars Appelqvist.