Löfbergs fasar nu ut fossil plast i sina förpackningar

PUBLICERAD: 27 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

”Ett viktigt steg på vägen mot målet att våra förpackningar bara ska innehålla återvunnet eller förnybart material”, säger Eva Eriksson.|För ett år sedan började Löfbergs testa med att tillverka en förpackning i ”grön” polyeten framställd med sockerrör som råvara.

Familjeägda kafferosteriet Löfbergs i Karlstad tar nu ett stort klimatsmart steg på förpackningsområdet – med början nu i höst börjar man fasa ut fossil plast i sina förpackningar och ersätta den med biobaserad ”grön” polyeten.

”Genom att blanda in grön polyeten minskar vi förpackningens klimatpåverkan med upp till 34 procent i ett första skede. Ett viktigt steg på vägen mot målet att våra förpackningar bara ska innehålla återvunnet eller förnybart material”, säger Eva Eriksson, hållbarhetsdirektör på Löfbergs.

Utveckling och testkörningar har pågått under ett år och nu går Löfbergs över i skarpt läge. Produktionen är igång och de första förpackningarna med det nya materialet finns redan ute i dagligvaruhandeln.

I de nya förpackningarna ersätts en del av den fossila plasten med plast tillverkad på restprodukter av sockerrör. Materialet är återvinningsbart och har samma skyddande egenskaper som fossil plast, vilket är viktigt, eftersom kaffe är känsligt mot ljus och syre.

”Att vi inte kan ersätta all fossil plast i förpackningen på en gång, handlar dels om produktionstekniska utmaningar, dels om att det idag inte finns växtbaserade alternativ till alla skikt i förpackningen. Men vi jobbar nära våra leverantörer för att hitta lösningar på det här”, säger Eva Eriksson. 

Löfbergs plan är att år 2020 ska alla företagets förpackningar, på samtliga marknader runtom i världen, innehålla plast från förnybar råvara, och senast 2030 ska man bara använda återvunnet eller förnybart material i sina förpackningar.

Löfbergs jobbar med hållbarhet i hela värdekedjan, från böna till kopp. Mycket av arbetet sker i odlarländer, där kaffets klimatpåverkan är störst. Men företaget gör mycket på hemmaplan också, inte minst när det gäller förpackningar.

För 25 år sedan var Löfbergs först i Europa med aluminiumfria kaffeförpackningar. 2015 lanserade Löfbergs iskaffe i återvinningsbara kartongförpackningar och 2016 lanserade man växtbaserade kapslar till Nespresso®-systemet. Nu tar Löfbergs alltså nästa steg och börjar fasa ut den fossila plasten. 

”Vi kommer alltid lägga stort fokus på att utveckla så miljö- och klimatsmarta förpackningar som möjligt. Många gånger har vi fått med oss andra i branschen, vilket naturligtvis är bra. Vi är gärna först med klimatsmarta lösningar, men helst aldrig sist”, säger Eva Eriksson.

 

 

Senaste nytt

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x

Håll Sverige Rent undrar vem som ska jobba mot nedskräpning nu

Stiftelsen Håll Sverige Rent står inför en avgörande fråga, vem ska betala för arbetet med att forma normer och beteenden gällande nedskräpning i samhället? Den statliga finansieringen har helt försvunnit, producenterna av engångsplastprodukter får delvis ta kostnaden om bidraget blir noll kronor, men kanske kan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ändra på det i vårbudgeten. Det skriver Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz i det här debattinlägget.
Johannax

DePoly i Schweiz etablerar demoanläggning för unik återvinning av PET- och polyesteravfall

Schweiziska DePoly inviger i sommar en demoanläggning med en kapacitet på 500 ton per år för att ge gårdagens plast ett nytt syfte, samtidigt som de säkrar 23 miljoner dollar från sponsorer.
depoly1

Fiberbaserad beläggning för värmeförsegling tävlar i Packnorth Award 2025

Bidragen fortsätter komma in till årets Packnorth Award. Ett intressant bidrag är inte en förpackning i sig utan en ny, fiberbaserad beläggning för värmeförsegling. Den är anmäld i kategorin Biobaserade förpackningar i tävlingen.
WOODMER-Seal-3x

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX