Löfbergs fasar nu ut fossil plast i sina förpackningar

PUBLICERAD: 27 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

”Ett viktigt steg på vägen mot målet att våra förpackningar bara ska innehålla återvunnet eller förnybart material”, säger Eva Eriksson.|För ett år sedan började Löfbergs testa med att tillverka en förpackning i ”grön” polyeten framställd med sockerrör som råvara.

Familjeägda kafferosteriet Löfbergs i Karlstad tar nu ett stort klimatsmart steg på förpackningsområdet – med början nu i höst börjar man fasa ut fossil plast i sina förpackningar och ersätta den med biobaserad ”grön” polyeten.

”Genom att blanda in grön polyeten minskar vi förpackningens klimatpåverkan med upp till 34 procent i ett första skede. Ett viktigt steg på vägen mot målet att våra förpackningar bara ska innehålla återvunnet eller förnybart material”, säger Eva Eriksson, hållbarhetsdirektör på Löfbergs.

Utveckling och testkörningar har pågått under ett år och nu går Löfbergs över i skarpt läge. Produktionen är igång och de första förpackningarna med det nya materialet finns redan ute i dagligvaruhandeln.

I de nya förpackningarna ersätts en del av den fossila plasten med plast tillverkad på restprodukter av sockerrör. Materialet är återvinningsbart och har samma skyddande egenskaper som fossil plast, vilket är viktigt, eftersom kaffe är känsligt mot ljus och syre.

”Att vi inte kan ersätta all fossil plast i förpackningen på en gång, handlar dels om produktionstekniska utmaningar, dels om att det idag inte finns växtbaserade alternativ till alla skikt i förpackningen. Men vi jobbar nära våra leverantörer för att hitta lösningar på det här”, säger Eva Eriksson. 

Löfbergs plan är att år 2020 ska alla företagets förpackningar, på samtliga marknader runtom i världen, innehålla plast från förnybar råvara, och senast 2030 ska man bara använda återvunnet eller förnybart material i sina förpackningar.

Löfbergs jobbar med hållbarhet i hela värdekedjan, från böna till kopp. Mycket av arbetet sker i odlarländer, där kaffets klimatpåverkan är störst. Men företaget gör mycket på hemmaplan också, inte minst när det gäller förpackningar.

För 25 år sedan var Löfbergs först i Europa med aluminiumfria kaffeförpackningar. 2015 lanserade Löfbergs iskaffe i återvinningsbara kartongförpackningar och 2016 lanserade man växtbaserade kapslar till Nespresso®-systemet. Nu tar Löfbergs alltså nästa steg och börjar fasa ut den fossila plasten. 

”Vi kommer alltid lägga stort fokus på att utveckla så miljö- och klimatsmarta förpackningar som möjligt. Många gånger har vi fått med oss andra i branschen, vilket naturligtvis är bra. Vi är gärna först med klimatsmarta lösningar, men helst aldrig sist”, säger Eva Eriksson.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker