Den senaste veckan har media rapporterat om hälsofarliga substanser i palmolja. Efsa (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) varnade för detta redan för ett år sedan och Livsmedelsverket rekommenderar nu att man undviker produkter med palmolja.
I maj 2016 gick Efsa ut med ett pressmeddelande, där man varnade för ämnen, som kan bildas i samband med raffinering av vegetabiliska oljor. De högsta halterna av dessa ämnen – glycidylestrar (GE), 3-monokloropropanediol (3-MCPD) och 2-monokloropropanediol (2-MCPD) –finns i palmolja och produkter där palmolja ingår, som margarin, kakor, bakverk och snabbmat. Att raffinerad palmolja även ingår i modersmjölksersättning anses som extra allvarligt.
I pressmeddelandet konstaterar doktor Helle Knutsen att det finns tillräcklig bevisning för att glycidol är cancerogent och att kommittén därför inte har satt någon säker nivå för GE.
I samband med Efsas larm gick Livsmedelsverket ut med information om riskerna. Nu går man ut på nytt och varnar, sedan problemet nyligen togs upp av Svenska Dagbladet.
Mellan 2010 och 2015 halverades halterna av glycidolestrar inom EU. Enligt Livsmedelsverkets analyser ligger halterna av glycidolestrar i modersmjölksersättning, gröt och margariner på den svenska marknaden ungefär på samma nivå som i andra EU-länder. Trots att halterna inte bedöms skada hälsan, anser Livsmedelsverket att de fortfarande är för höga och rekommenderar därför konsumenterna att läsa på innehållsförteckningar för att kunna välja bort produkter med palmolja.
Livsmedelsverket meddelar även att man arbetar aktivt inom EU-kommissionen för att gränsvärden snabbt ska finnas på plats och att de blir stränga.