Livsmedelsverket: Undvik produkter med palmolja!

PUBLICERAD: 28 mars 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Palmolja anses innehålla hälsofarliga substanser och nu rekommenderar Livsmedelsverket att man undviker produkter med den omstridda oljan. (Bild: Lou Gold under Creative Commons Licence)

Den senaste veckan har media rapporterat om hälsofarliga substanser i palmolja. Efsa (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) varnade för detta redan för ett år sedan och Livsmedelsverket rekommenderar nu att man undviker produkter med palmolja.  

I maj 2016 gick Efsa ut med ett pressmeddelande, där man varnade för ämnen, som kan bildas i samband med raffinering av vegetabiliska oljor. De högsta halterna av dessa ämnen – glycidylestrar (GE), 3-monokloropropanediol (3-MCPD) och 2-monokloropropanediol (2-MCPD) –finns i palmolja och produkter där palmolja ingår, som margarin, kakor, bakverk och snabbmat. Att raffinerad palmolja även ingår i modersmjölksersättning anses som extra allvarligt. 

I pressmeddelandet konstaterar doktor Helle Knutsen att det finns tillräcklig bevisning för att glycidol är cancerogent och att kommittén därför inte har satt någon säker nivå för GE. 

I samband med Efsas larm gick Livsmedelsverket ut med information om riskerna. Nu går man ut på nytt och varnar, sedan problemet nyligen togs upp av Svenska Dagbladet.  

Mellan 2010 och 2015 halverades halterna av glycidolestrar inom EU. Enligt Livsmedelsverkets analyser ligger halterna av glycidolestrar i modersmjölksersättning, gröt och margariner på den svenska marknaden ungefär på samma nivå som i andra EU-länder. Trots att halterna inte bedöms skada hälsan, anser Livsmedelsverket att de fortfarande är för höga och rekommenderar därför konsumenterna att läsa på innehållsförteckningar för att kunna välja bort produkter med palmolja. 

Livsmedelsverket meddelar även att man arbetar aktivt inom EU-kommissionen för att gränsvärden snabbt ska finnas på plats och att de blir stränga.

Text Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x