Lithopac satsar 75 miljoner på 78 m lång kascheringsmaskin

PUBLICERAD: 24 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Lithopacs anläggning i Nybro måste byggas ut med tvåtusen kvadratmeter för att få plats med den nya 78 meter långa kascheringsmaskinen… (Bild Smurfit Kappa Lithopac)|Lithopacs anläggning i Nybro måste byggas ut med tvåtusen kvadratmeter för att få plats med den nya 78 meter långa kascheringsmaskinen… (Bild Smurfit Kappa Lithopac)|Per Frederiksen, VD Smurfit Kappa Sverige & Norge.|Carl-Oscar Carlsson, VD Smurfit Kappa LithoPac.

För att möta en ökande efterfrågan och öka sin kapacitet av offsettryckta wellpappförpackningar investerar Smurfit Kappa LithoPac i småländska Nybro 75 miljoner kronor i en ny kascheringsmaskin från schweiziska Bobst. Den 78 meter långa maskinen kommer att kräva en utbyggnad på 2.000 kvm av den befintliga fabriksbyggnaden och beräknas vara installerad i januari 2023.

Per Frederiksen, VD Smurfit Kappa Sverige & Norge.

”Smurfit Kappas ambition sedan många år är att driva förpackningsbranschen i en mer innovativ och hållbar riktning. Investeringen i den nya kascheringsmaskinen är ett av många viktiga steg på den vägen”, säger Per Frederiksen, VD för Smurfit Kappa Sverige & Norge.

Den nya helautomatiska kascheringsmaskinen – en Asitrade Masterflute Touch – är utrustad med den senaste kamera- och sensortekniken för optimal precision och räknas som den ledande maskinen i sitt slag i världen och är enligt uppgift den första i Skandinavien.

Lithopac skriver i ett pressmeddelande att investeringen kommer att innebära en betydande ökning av kapacitet och produktionsmöjligheter, samtidigt som den också medför väsentliga miljövinster i form av minskat spill, minskad materialåtgång och sänkta transportkostnader.

Carl-Oscar Carlsson, VD Smurfit Kappa LithoPac.

Till skillnad från befintlig teknik kommer den nya kascheringsmaskinen att vara försedd med ett extra rullställ för att också kunna köra rulle till rulle och inte enbart traditionellt från ark till rulle. Detta gör det möjligt att använda fler tryckmetoder, sänka ytvikter och samtidigt öka storleken på det färdiga tryckarket jämfört med vad som är möjligt idag.

”Med den nya kascheringsmaskinen kan vi differentiera och diversifiera erbjudandet till marknaden. Dessutom blir det möjligt att reducera spillet med 20 procent, vilket ger oss möjlighet att minska materialanvändningen genom sänkta ytvikter på papper”, säger Carl-Oscar Carlsson, VD på Smurfit Kappa LithoPac.

Smurfit Kappa LithoPac producerar offsettryckta wellpappförpackningar för alla typer av produkter inom livsmedel, industri och konsument samt butiksanpassade lösningar som displayer, hyllklara förpackningar, etc.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}