Limpunkter håller ihop Carlsbergs nya sexpack

PUBLICERAD: 2 april 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Carlsberg lanserar multipackskonceptet Snap Pack, där ölburkarna i exempelvis en sexpack hålls samman endast av några små limpunkter mellan burkarna.|”Med Snap Pack visar vi att vi är modiga nog att anta nya utmaninagar ”, säger Myriam Shingleton, utvecklingschef vid Carlsberg-koncernen.
|”Det krävdes omfattande tester för att hitta det rätta limmet”, säger Norbert Pastoors, VD för NMP Systems.

Carlsberg lanserar en ny typ av multipack för metallburkar med öl och andra drycker, där endast små limpunkter håller samman dryckesburkarna!
Tekniken är utvecklad av NMP Systems, som är ett helägt dotterbolag inom tyska förpackningsmaskinkoncernen KHS GmbH Group. Konceptet kallas ”Snap Pack” och marknadsförs under varumärket Nature MultiPackTM.

Tekniken med limpunkter, som håller ihop en multipack har tidigare använts på PET-flaskor, men nu blir det första gången, som den används på dryckesburkar av metall.

drinktec i München i november i fjol presenterades konceptet och den speciella maskin, som NMP Systems byggt för ändamålet.

”Utveckling av nya produkter och förpackningar är inget självändamål för Carlsberg – vi är alltid inriktade på kundens behov och önskningar. Och med Snap Pack visar vi att vi är modiga nog att anta nya utmaninagar – så länge de är fördelaktiga för de människor som köper våra produkter”, säger Myriam Shingleton, utvecklingschef vid Carlsberg-koncernen, och tillägger att Snap Pack-konceptet passar perfekt in i Carlsbergs uthållighetsprogram ”Together Towards ZERO”, som bland annat går ut på att reducera koldioxidutsläpp och minimera förpackningsavfall, etc.

Snap Pack-konceptet kommer att användes till flera olika typer av Carlsbergs multipacks. Dels den traditionella sexpacken med 2 x 3 burkar, men också en mindre fyrpack på 2 x2 burkar. Dessa båda multipacks förses med ett enkelt, fastlimmat bärhandtag. Carlsberg ska också använda Snap Pack-tekniken på multipacks med 1 x 4 respektive 1 x 3 burkar. Till dessa både multiförpackningar används inget bärhandtag.

För att hålla ihop burkarna används endast ett par limpunkter mellan burkarna, Limmet är speciellt utvecklat för att garantera att burkformationen hålls samman under transport, lagring, etc. Samtidigt är det enkelt för konsumenten att skilja på burkarna genom en enkel vridning.

”Att utveckla ett lim, som fungerar på burkarnas tryckta och lackerade metallytor var en större utmaning än att utveckla limmet till PET-flaskorna.  Det krävdes omfattande tester för att hitta ett lim, som klarar staplings- och palletteringsprocesserna och andra logistiska påfrestningar”, säger Norbert Pastoors, VD för NMP Systems och dessutom chef för KHS GmbH:s affärsområde Packaging.

Den maskin, som NMP Systems utvecklat för Snap Pack-tekniken, ger Carlsberg en produktionskapacitet på 45.000 burkar i timmen. För att limpunkterna ska fungera måste burkarna, som används, ha en diameter på 54 millimeter och en maxhöjd på 200 millimeter.

Tekniken kan används såväl för burkar med öl som för burkar med kolsyrade läskedrycker, bordsvatten, etc. NMP Systems säger att tekniken även kan användas till applikationer utanför dryckesindustrin, exempelvis till multipacks med aerosolburkar.

——————————————-
Moderbolaget KHS GmbH har sitt huvudsäte i tyska Dortmund, medan dotterbolaget NMP Systems GmbH, som marknadsför Nature MultiPack™ och Snap Pack-tekniken, är beläget i Düsseldorf.
KHS GmbH är en ledande tillverkare av fyllnings- och förpackningssystem för drycker, livsmedel och andra produkter.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x