LignoCity möjliggör nya förädlingstekniker för lignin

PUBLICERAD: 30 november 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Schematisk skiss över hur den öppna testbädden LignoCity är tänkt att fungera.|Per Tomani

Forskningsinstitutet Innventia, pappersproducenten Nordic Paper och företagsklustret Paper Province har startat ett samarbete för att utveckla framtidens skogsbaserade bioekonomi. Det första steget blir att skapa den öppna testbädden LignoCity, där företag kan utveckla och skala upp tekniker, som förädlar lignin till nya klimatvänliga material, kemikalier och bränslen.

Lignin, som är en biprodukt vid massatillverkning, ses alltmer som en viktig råvara med stor potential. Lignin kan vara ett grönt alternativ för tillverkning av bland annat lättviktsmaterial samt bränsle, energi och kemikalier. Stora ansträngningar görs – inte minst i Innventias regi –  för att utveckla processer och förfina ligninkvaliteter för olika applikationer.

Nu har det nyligen etablerade samarbetet mellan Innventia, Nordic Paper och Paper Province gjort det möjligt att förverkliga flera sådana ligninprojekt. Samarbetet innebär att Innventias demonstrationsanläggning i Bäckhammar – med finansiellt stöds främst från Vinnova – kommer att vidareutvecklas och göras till en öppen testbädd för företag som vill utvärdera och validera nya raffineringstekniker inom ligninområdet.

Anläggningen i Bäckhammar, som ligger i anslutning till Nordic Papers bruk söder om Kristinehamn, är för närvarande den enda i världen som kan producera skräddarsydda ligninkvaliteter i tillräckliga mängder för uppskalning.

Syftet med LignoCity är att skapa ett centrum, där idéer förs samman och möjligheter till kommersiell utveckling identifieras och stöds. Lignin från sulfatmassaproduktionen och andra källor, till exempel från etanol och sockerproduktion, kan behandlas vid anläggningen. Projektet omfattar 18 industriella och offentliga aktörer, bland annat Karlstads universitet, Kristinehamns kommun och Casco Adhesives AB.

”Med LignoCity sammanför vi affärsmodeller, teknisk utveckling och infrastruktur för forskning, utveckling och innovation”, säger Per Tomani, chef för LignoCity-projektet och chef för området Lignin & Carbon Fibres vid Innventia.

 

 

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost