Lidl inför global strategi för minskad plastanvändning

PUBLICERAD: 28 mars 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Lidl ökar lösviktsförsäljningen av frukt och grönt för att minska användningen av plastförpackningar. Ekologisk kiwi säljs nu lasermärkt i lösvikt, istället för i inplastade tråg. 

Dagligvarukedjan Lidl har antagit en global plast- och återvinningsstrategi med målet att år 2025 skall 100 procent av all plast vara återvinningsbar och den totala plastanvändningen ska ha minskat med 20 procent på Lidls samtliga 30 marknader.

Strategin innebär att alla former av plast kommer att reduceras betydligt, det medför bland annat åtgärder för bärkassar och förpackningar samt en ökad lösviktsförsäljning av frukt och grönt.
Lidl Sverige stöttar dessutom kommande branschgemensamma åtgärder, tillsammans med övriga aktörer inom ramen för Svensk Dagligvaruhandel.

”Som livsmedelshandlare har vi ett stort ansvar och vår ambition är att bidra till en hållbar konsumtion där vi kan. Nu tar vi flera stora steg i den viktiga frågan om plast, för att våra kunder ska känna sig trygga i att de gör ett hållbart val genom att handla hos oss”, säger Johannes Fieber, Sverigechef på Lidl, i ett pressmeddelande.

Lidl har redan genomfört ett flertal åtgärder för att minska plastanvändningen. Bland annat har tjockleken på avfallspåsarna på 25 liter reducerats från 14µ till 10µ, pant har införts på saftflaskor i plast av eget märke och plasten i förpackningen för cashewnötter har reducerats med 20 procent. Plastpåsen för ekologiska bananer har bytts ut mot endast en plastgördel, en reducering av plast med nära 85 procent för ett kilo bananer.

Vad gäller frukt och grönt är ambitionen att succesivt öka lösviktsförsäljning. Just nu säljs 31 artiklar av totalt 123 helt utan plast, en ökning med fem procent under 2017. I mars lanseras dessutom en lasermärkt ekologisk kiwi i lösvikt, som ersätter kiwi i inplastat tråg. Under 2018 ska ett flertal ytterligare åtgärder realiseras som innebär minskad plastanvändning men också hållbarare alternativ till lösviktspåsar, plastbärkassar och förpackningar. 

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x