Ledande dagligvarukedjor anslutna till CHEP-pooling

PUBLICERAD: 10 januari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

ICA

Ledande dagligvarukedjorna ICA, Coop och Axfood har bestämt sig för att ansluta sig till  företaget CHEP:s tjänstefierade pallhantering genom pooling.
CHEP, som är en global leverantör av poolingtjänster för lastpallar och containrar, skriver i ett pressmeddelande att detta för dagligvaruhandeln, och i slutänden konsumenterna, kommer att på sikt leda till lägre kostnader, bättre kapacitetsutnyttjande och ett mer klimatsmart distributionsalternativ.

”Det här avtalet innebär minskad osäkerhet och ökad effektivitet i hanteringen av träpallar. Idag används de vita EUR-pallarna brett, men hanteringen är bekymmersam, då det är svårt att veta vilka kostnader som omfattas och då det ofta blir tidskrävande diskussioner kring pallkvaliteten. Nu får vi en CHEP-pall, som bara fortsätter gå runt i systemet och där det är inbyggt och klart. Vi kommer föra upp pooling som ett bättre alternativ till våra leverantörer, då det ger lägre kostnader för oss grossister och leverantörer tillsammans. Nu när vi, Coop och ICA är med, så blir det nya systemet hanterbart”, säger Anders Endertorp, logistikchef på Axfood, som gått i bräschen för det nya avtalet. 

Enligt Anders Endertorp införs ett nytt system med detta avtal. Tidigare tog man över ägandet av pallen och blev därmed fast med kvalitetsproblemen. Med pooling blir det istället en engångskostnad och kostnadsbilden blir mycket tydligare. Poolingsystemet är öppet och transparent. Det är också ett mer rättvist system som sänker kostnaden för hela branschen, och inte bara de största aktörerna. Dessutom minskar risken för oegentligheter såsom svart handel.

”Genom att gå från pallhantering som en produkt till pallhantering som en tjänst, vilken har funktionen i fokus, kan stora kostnader kapas i distributionskedjan. Effektiviseringen ger samtidigt ett bättre kapacitetsutnyttjande och ett mindre miljöavtryck”, säger Örjan Thönners, sälj- och marknadschef för CHEP Sverige. 

Poolingsystemet bygger på principen att genom att skapa stordriftsfördelar uppstår effektivitetsvinster, som en enskild eller några få aktörer inte kan uppnå på samma sätt. Pooling av lastpallar innebär bland annat att ansvaret för pallkvalitet centraliseras och läggs utanför distributionskedjan, att kostnaderna blir transparenta och att effektivare flöden skapar miljövinster. Dessutom ökar flexibilitet för varuleverantörer, då det är betydligt lättare att byta mellan olika pooling-alternativ än att byta från EUR-pallar. 

Avtalen med den svenska dagligvaruhandeln innebär att Coop, Dagab och ICA kommer att ansvara för inspektion av lastbärarna. På det sättet sparas ett transportben i hanteringen, vilket ytterligare effektiviserar och minskar utsläppen av växthusgaser. CHEP skriver att företagets pallhantering i Sverige är koldioxidneutral. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium