Lätta Original överlägsen vinnare av Årets matbluff

PUBLICERAD: 22 januari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Bordsmargarinet Lätta Original tog hem Äkta varas antipris Årets matbluff 2018. Margarinet innehåller mer palmolja än raps, trots att raps lyfts fram på förpackningen…

Bordsmargarinet Lätta Original blev överlägsen vinnare av antipriset Årets matbluff 2018 med över hälften av rösterna.
”Lätta är ett väldigt känt varumärke, som många har en relation till. Därför tror jag att det sticker desto mer i ögonen på folk att de bluffar på det här sättet”, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara, som delar ut priset.

På förpackningen lyfter tillverkaren på flera ställen fram rapsolja i både text och bild. I själva verket innehåller den dock mer palmolja än raps, vilket endast framgår med liten text i ingrediensförteckningen på förpackningens baksida. Det skriver Äkta vara i ett pressmeddelande. 

”Det är uppenbart att tillverkaren vet att konsumenter av olika skäl inte vill köpa palmolja. Därför undviker man in i det längsta att nämna detta”, säger Björn Bernhardson.

På förpackningen lyfts även kärnmjölk fram, vilken endast utgör fem procent av innehållet. Lätta tillverkas av företaget Upfield, som nyligen köpte marginvarumärket från Unilever.

Intresset för Årets matbluff, som i år delas ut för fjärde gången, har varit rekordstort. Antalet röstande, 30.680, var nästan dubbelt så stort som året innan (15.514). Även antalet nomineringar var rekordstort – 120 mot förra årets 65. 

Äkta varas motivering:
Det klassiska lättmargarinet Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: ”Gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk”. Dessutom är den dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan.

Röstresultat:

  1. Lätta Original, 17.606 röster
  2. Glacéau (Coca Cola) Smartwater, 5.338 röster
  3. Oatly Havregurt naturell, 4.266 röster
  4. Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice, 1.769 röster
  5. Festis Guanabana pineapple, 1.701 röster

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish