Lätta Original överlägsen vinnare av Årets matbluff

PUBLICERAD: 22 januari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Bordsmargarinet Lätta Original tog hem Äkta varas antipris Årets matbluff 2018. Margarinet innehåller mer palmolja än raps, trots att raps lyfts fram på förpackningen…

Bordsmargarinet Lätta Original blev överlägsen vinnare av antipriset Årets matbluff 2018 med över hälften av rösterna.
”Lätta är ett väldigt känt varumärke, som många har en relation till. Därför tror jag att det sticker desto mer i ögonen på folk att de bluffar på det här sättet”, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara, som delar ut priset.

På förpackningen lyfter tillverkaren på flera ställen fram rapsolja i både text och bild. I själva verket innehåller den dock mer palmolja än raps, vilket endast framgår med liten text i ingrediensförteckningen på förpackningens baksida. Det skriver Äkta vara i ett pressmeddelande. 

”Det är uppenbart att tillverkaren vet att konsumenter av olika skäl inte vill köpa palmolja. Därför undviker man in i det längsta att nämna detta”, säger Björn Bernhardson.

På förpackningen lyfts även kärnmjölk fram, vilken endast utgör fem procent av innehållet. Lätta tillverkas av företaget Upfield, som nyligen köpte marginvarumärket från Unilever.

Intresset för Årets matbluff, som i år delas ut för fjärde gången, har varit rekordstort. Antalet röstande, 30.680, var nästan dubbelt så stort som året innan (15.514). Även antalet nomineringar var rekordstort – 120 mot förra årets 65. 

Äkta varas motivering:
Det klassiska lättmargarinet Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: ”Gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk”. Dessutom är den dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan.

Röstresultat:

  1. Lätta Original, 17.606 röster
  2. Glacéau (Coca Cola) Smartwater, 5.338 röster
  3. Oatly Havregurt naturell, 4.266 röster
  4. Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice, 1.769 röster
  5. Festis Guanabana pineapple, 1.701 röster

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar