Lanserar ett enkelsidigt bestruket förpackningspapper

PUBLICERAD: 27 november 2014
UPPDATERAD: 24 januari

SCA bestruket papper

SCA har utvecklat Solo Print, ett enkelsidigt bestruket förpackningspapper i sin produktfamilj Sustainable Packaging. Ett papper som ger tryckbarhet i klass med exklusiva tidskrifter och som har en av marknadens bästa miljöprofil.

Den nya produkten, Solo Print, är ett speciellt utvecklat papper för flexibla förpackningar som påsar, omslagspapper, flowpack och banderoller. Solo Print kännetecknas av mycket hög tryckkvalitet och mycket hög opacitet (mindre ogenomskinlig). Solo Print är certifierad för direkt kontakt med torra och feta livsmedel. Solo Print är även lämplig för laminering med en tunn termoplast på insidan för att möjliggöra värmeförsegling (påsförslutning) och ge fuktskydd. Solo Print är också användbart i boardapplikationer, då en hög opacitet och ljushet ger en perfekt yta för olika boardapplikationer. På grund av goda profiler och dimensionsstabilitet är Solo Print också lämplig som lättviktig liner i wellförpackningar.

–    Våra nya produkter inom Sustainable Packaging har mottagits väl av såväl konverterare som varumärkesägare, säger Rolf Johannesson, marknadsdirektör på SCA Forest Products. Vi har konstaterat att det finns stor efterfrågan på ett ensidigt bestruket förpackningspapper och därför lanserar vi nu ett sådant.

Bestrykningen är av samma höga kvalitet som i de tryckpapper som SCA tillverkar för tidskrifter och reklamtryck. Papperet är helt baserat på färskfiber och därför mycket lämpligt för tillämpningar inom livsmedelssektorn.

Solo Print kompletterar Splendo,Operio och Puro,de tre produktlinjer som redan lanserats inom Sustainable Packaging. De omfattar både bestrukna och obestrukna kvaliteter och kombinerar ett resurssnålt, starkt och lätt förpackningsmaterial med mycket goda tryckegenskaper. De har också mycket goda egenskaper när det gäller produktsäkerhet och miljö, bland annat ett unikt lågt kolspår, färsk fiber från uthålligt brukade skogar och miljöanpassad produktion.

–    I arbetet med att utveckla nya produkter har vi använt vårt omfattande kunnande både av tryckpapper och av förpackningslösningar. Vi har försökt förena funktion och tryckresultat med god resurshushållning och låg kostnad. Till detta kan läggas miljöprestanda i världsklass, säger Rolf Johannesson, marknadsdirektör på SCA Forest Products.

SCA Ortviken i Sundsvall har en produktionskapacitet på 900 000 ton bestruket och obestruket papper för tryck och förpackningar per år och har ca 700 anställda.

Läs vidare

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Väsentligt mindre CO2-utsläpp när fossil plast ersätts med bioplast

En studie, som utförts av forskare från Kina, Storbritannien och Schweiz, visar att väsentligt lägre utsläpp av koldioxid uppstår när man ersätter fossil plast med nedbrytbar bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
Global warming concept

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx