Landsbygdsministern fick lära sig mer om ”gröna oljekällan”

PUBLICERAD: 4 december 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har besökt Stora Ensos innovationscenter i Stockholm, där han fick lära sig mer om skogen, den ”gröna oljekällan”.
Stora Enso genomgår en omvandling från en traditionell pappers- och kartongtillverkare till ett globalt tillväxtföretag för förnybara material. Innovationscentret i Stockholm spelar en viktig roll i denna transformation. 
”Vi vill hitta nya tillväxtområden, som inte finns idag. Det gäller att vi finner bästa möjliga sätt att utnyttja skogen, den gröna oljekällan. Allt som tillverkas av fossila material idag kan tillverkas av trä imorgon”, sade Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso.

De produktområden, där Stora Enso kommit längst med att ersätta fossila material med skogsråvara, är inom lim, barriärer och kemikalier.

”Vi satsar varje år en miljard kronor på forskning och utveckling inom Stora Enso”, berättade Mikael Hannus, Innovationschef Sverige, Stora Enso.

Forskningspropositionen, som nyligen presenterats, diskuterades också vid besöket. 

”Vi tycker det är bra att forskningspropositionen har ett långsiktigt tioårigt perspektiv. Vi hoppas att detta tidsperspektiv även får genomslag vid tilldelningen av forskningsmedel, så det inte blir så många korta projekt på 1-2 år. De bästa forskarna ska inte lägga en stor del av sin tid  på att skriva ansökningar, utan det vore önskvärt att de fick medel beviljade för en längre tid”, framförde Mikael Hannus.

Mikael Hannus berättade även om arbetet med att den nationella forskningsplattformen, där Stora Enso tillsammans med fem andra skogsindustriföretag samt KTH och Chalmers vill skapa en långsiktig och sammanhållen forskningsplattform för nya biobaserade material och kemikalier från skogsråvara.

”Det skulle vara värdefullt för alla parter att få till denna forskningsplattform. Vi ser en möjlighet att genom regeringens samverkansprogram komma vidare med att skapa denna plattform”, sade Mikael Hannus.

Ett drygt 70-tal personer från 16 olika länder arbetar idag på Stora Ensos innovationscenter i Stockholm med att utveckla nya produkter från skogen. Det finns en bred kompetens bland medarbetarna; forskning, applikationsutveckling, affärsutveckling och strategisk marknadsföring finns samlat i centret, som invigdes i december ifjol.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker