(Advertorial)
På Viareds industriområde strax utanför Borås finns Lamina Systems AB, ett företag som såg dagens ljus i början av 1980-talet och som nu vuxit till en världsledare inom sitt område, lamineringsmaskiner. I takt med att man vuxit har produktprogrammet vuxit till att även omfatta limningsmaskiner, smarta lösningar för displayindustrin och packmaskiner. Per Fransson är försäljningschef.
Det ska ha börjat i ett garage i Borås när 80-talet var ungt. Tre personer byggde en lamineringsmaskin som man tog med till en mässa i Stockholm där marknadens intresse väcktes och sedan har det rullat på. Idag har Lamina Systems AB ett trettiofemtal anställda och närmar sig etthundra miljoner kronor i omsättning.
En lamineringsmaskin är en maskin som enkelt uttryckt limmar ihop ark, inte sällan ett förtryckt ark som lamineras med hjälp av kallim (PVA-lim) mot ett underark. Vilket ofta består av kartong eller wellpapp. I nästa steg tar man arket till en stansmaskin och renskär kanterna och kanske också till en maskin som skapar bigar i materialet om det ska vikas ihop till en förpackning. Maskinerna är utrustade med ett patenterar registersystem som gör att kanterna på arken hamnar rätt med en noggrannhet på 0,2 millimeter. Laminas maskiner hanterar ark från 0,6 mm upp till 10 mm. Det går att laminera bägge sidorna av en underark, men då måste arken laddas om igen.
”Vi har utvecklats väl genom åren och nått en hög status på världsmarknaden. Våra maskiner är väl kända för målgrupperna och att det rakt igenom är svensktillverkade smäller högt”, säger Per Fransson.
”Vi jobbar också intensivt på världsmarknaden och är till exempel med på kanske fem internationella mässor per år, samtidigt som vi har ett väl utbyggt agentnät över hela världen.”
”I dag har vi närmare femton olika modeller på lamineringsmaskiner, allt från en liten, semiautomatisk maskin till helautomatiska. Vi kan dessutom leverera helt linjer med kringutrustningar.”
I en linje kan det finnas till exempel pressband, staplare av ark, limsystem med tank om man har stora volymer med mera. För kunden som köpte en maskin innebär det att det går att bygga på hela tiden, i takt med att behoven ökar.
”Det är en styrka att jobba på detta sätt, en maskin kan kosta allt från en miljon kronor upp fem miljoner och alla kunder har olika ekonomisk styrka.”
”Dessutom kan vi hjälpa kunder med begagnade maskiner som är renoverade. Om en existerande kund vill byta upp sig köper vi tillbaka maskinen, förutsatt att man investerar i en ny maskin från oss.”
”Det kan vara maskiner som kanske är femton år gamla, men när de kommer ut på marknaden igen är de som nya. Vi säljer dem dock inte på samma marknad som de kom ifrån av konkurrensskäl. ”
Limmaskiner kom på 90-talet

Under 90-talet startades också en utveckling och tillverkning av limmaskiner, Lamina Folding Gluer. Sortimentet omfattar nu allt från små, flexibla, halvautomatiska limmare som man matar för hand till helautomatiska maskiner som kan limma, sätta på tejp, falsa och pressa.
”Vår populäraste, Lamina Gluer, limmare hanterar femhundra enheter per timme, det är med andra ord inte maskiner som säljs till de riktigt stora konverterarna, men i många fall räcker det långt. De täcker ett stort behov både hos små och medelstora företag men även emellanåt hos riktigt stora företag”, säger Per Fransson.
Automatisering ett kundönskemål
Produktutvecklingen har fortsatt att gå som en röd tråd hos Lamina. Man har lagt örat mot marken och lyssnat av vad kunderna behöver och det man oftast möts av är att man vill ha ökad automatisering. Ett exempel på detta finns i displayindustrin där man tillsammans med ett utländskt företag under två år utvecklade en maskin som med hög automatiseringsgrad tillverkar displayer.
”Kunden är mycket nöjd och det kan man kanske förstå när man inser att man kunnat gå från en personalstyrka på närmare fyrtio personer till två till fyra. Med tanke på sparade lönekostnader blir det en snabb ROI på en sådan maskin.”
”Därifrån har vi vidareutvecklat tekniken och introducerat den till stora kunder. På kort tid har vi nu sålt tre enheter i Europa.”
”Automatisering blir helt klart allt viktigare, i takt med att det är svårt att hitta kompetent personal och att lönerna stiger. En pålitlig maskin betyder mycket.”
Tre nya begrepp
Packline, Displayline och Popupline är tre nya begrepp hos Lamina. Packline är en maskin som reser och limmar bigade kartongämnen till en förpackning. Därefter sker en manuell packning av det som ska finnas i förpackningen, packaren trycker sedan på en knapp och förpackningen går vidare till förslutning och förses med en etikett. E-handeln är naturligtvis en intresserad målgrupp. Den första maskinen har varit i drift i England i ett år nu.
Popup line är en väldigt nischad maskin för tillverkning av displayer utanför butiker. I den produktionen jobbar man ofta manuellt och med gummiband för att få popupeffekt.
”Vi har utvecklat en maskin som sätter in en insats av wellpapp och sedan limmar, en helautomatisk lösning utan gummiband eller plast. En stor fördel vid återvinningen”, säger Per Fransson.
”Vi är i en stark utveckling och mycket har hänt under pandemitiden, det blev mer tid för utveckling. För den som vill veta mer om oss kan jag rekommendera ett besök i vår och limtillverkaren EOCs monter. Vi har ett nära samarbete med dem, alla våra maskiner jobbar vid leverans med deras lim.”
För den som vill dyka ner ändå mer i Lamina Systems maskinprogram finns möjlighet att besöka fabriken i Borås. Det kommer att vara öppet hus och det finns transport.
Text: Bo Wallteg. Foto: Lamina och Bo Wallteg.