Lactips har utvecklat PFAS-fri barriär för papper och kartong

PUBLICERAD: 26 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Lactips har utvecklat ett biobaserat barriärmaterial för papper och kartong. (Bild Lactips)

Franska bioplastproducenten Lactips har utvecklat en biobaserad barriärlösning för papper och kartong, som eliminerar behovet av beläggningslösningar som innehåller fossil plast eller hälsovådliga högflourerade så kallade PFAS-substanser.

Lactips, som är specialiserat på att producera vattenlösligt och ätligt kaseinbaserat bioplastmaterial, skriver i ett pressmeddelande att man med stöd från miljöorganisationen CITEO har utvecklat ett cellulosabaserat beläggningskoncept, som säkerställer total återvinningsbarhet av förpackningspapper och –kartong.

Lactips beläggningslösning är lämplig till sådana pappers- och kartongförpackningar för livsmedel som i dag är svåra att återvinna, eftersom de oftast är belagda med barriärer av oljebaserad plast. Lactips koncept kan också användas till sådana fettresistenta förpackningspapper, avsedda för feta livsmedel som smör, margarin, choklad, etc, som idag vanligtvis är behandlade med per- och polyfluorerade alkylsubstanser och –ämnen under samlingsbeteckningen PFAS.

PFAS-ämnen är förmodat hälsovådliga och har flaggats som hälsoriskabla av EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. I Danmark är PFAS-ämnen förbjudna i papper och kartong sedan år 2020 och i Tyskland, Nederländerna, Sverige och Norge har myndigheter officiellt tillkännagivit att man planerar att senast den 19 juli år 2022 lämna ett förslag till European Chemicals Agency (ECHA) om begränsningar av användandet av PFAS-ämnen.

Nu uppger Lactips att deras plastfria cellulosabaserade beläggningslösning ger papper och kartong de barriärer mot fett, syre och mineraloljor, som behövs för säker livsmedelskontakt och för att ge livsmedel längre hållbarhet. Förpackningspapper med Lactips beläggningskoncept behöver inte behandlas med PFAS-ämnen och de kommer till 100 procent från naturliga biokällor, de kan värmeförseglas och de är komposterbara i hemmiljö.

Lactips skriver att det material, som man nu utvecklat, inte är en kemikalie, utan en naturlig biopolymer som i enlighet med den europeiska REACH-förordningen (nr 1907/2006) är undantagen från direktivets registreringskrav och begränsningsrestriktioner avseende kemikalier.

”Vårt uppdrag inom Lactips är att tänka om vad gäller plastförpackningar och att begränsa deras påverkan. Vi ville erbjuda tillverkare och varumärken en rad alternativa lösningar som är ansvarsfulla och framför allt anpassade till prestationskrav och industriella processer för att hjälpa dem med deras ekologiska och reglerande omvandling. Lactips plastfria papper är ett perfekt svar på dessa utmaningar, och vi är mycket stolta över denna innovation”, säger Marie-Hélène Gramatikoff, VD och medgrundare för Lactips.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x