Kylpåse av papper som håller hämtmaten kall hela vägen

PUBLICERAD: 10 november 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Domtars pappersbaserade kylpåsar kan ersätta liknande lösningar i plast eller andra material. (Bild Domtar)

USA-baserade pappersföretaget Domtar har utvecklat en pappersbaserad kylpåse, som håller hämtmat kall och fräsch under hela transporten och som kan ersätta kylelement i plast och andra material.

Livsmedel och färdigrätter, som beställs för hemleverans, behöver hållas kalla hela vägen under transport och fram till leverans vid kundens dörr. Detta gäller speciellt råa, ej tillagade ingredienser, som annars riskerar att snabbt förfaras om temperaturen blir för hög eller transporten tar längre tid än beräknat.

Den kylpåse, som Domtar nu utvecklat, bygger på en fiberbaserad lösning med papper, mjukpapper och fluffmassa. Påsen innehåller också en liten mängd ”superabsorberande” polymermaterial, som suger upp och behåller det frusna vattnet i påsen, när detta tinar.

Domtar skriver på sin hemsida att man gjort flera interna tester som visat att företagets pappersbaserade kylpåse håller temperaturen lika bra som andra kylalternativ och att man inte upptäckt några läckage, som kan leda till att kvaliteten på livsmedlen i transportförpackningen försämras. Papperspåsen sägs också ge upphov till betydligt mindre kondens i förpackningen under transport, vilket potentiellt förbättrar kvaliteten på levererade varor.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy