Svenska konsumenterna har fortsatt en positiv allmän inställning till livsmedelskedjornas egna varumärken och andelen negativa sjunker långsiktigt. Det är framför allt kvinnor och yngre konsumenter, som är positiva till EMV, visar YouGovs årliga EMV-barometer, som nu publicerats. Rapporten beskriver de svenska konsumenternas inställning till livsmedelskedjornas egna varumärken.
Majoriteten av konsumenterna har fortsatt en positiv allmän inställning till livsmedelskedjornas EMV – nästan sex av tio är positiva. Utvecklingen visar även att signifikant färre har en negativ inställning till livsmedelskedjors egna varumärken jämfört med 2013.
Starkast ställning har EMV hos kvinnor varav 67 procent är positiva och endast nio procent negativa samt hos de yngre konsumenterna, 18-34 år, varav 62 procent är positiva och endast sju procent negativa.
Konsumenterna ser också flera fördelar med EMV, där prisvärdhet är den drivande faktorn. Sämre kvalitet är det som främst ligger bakom den negativa attityden till kedjornas EMV.
Sedan 2013 genomför YouGov årligen EMV-barometern, som belyser svenskarnas inställning till EMV och följer utvecklingen av den över tid. Studien mäter konsumenternas förhållande till EMV ur flera olika perspektiv, t ex:
* Allmän inställning till EMV
* Drivkrafter och barriärer för EMV
* Profilering av EMV-köpare (hög-, mellan-, lågfrekventa EMV-köpare)
* Egenskaper hos EMV visavi leverantörsvarumärken
* Intresse för EMV i olika produktkategorier
* Intresse för EMV inom ekologiskt respektive premiumsortiment
* EMV:s inverkan på butikernas sortiment
* EMV:s inverkan på prisnivåer i butikernas hela sortiment
* Önskan respektive förväntan om egen andel EMV-inköp, kommande 12 mån
* Kännedom /köp av specifika varumärken inom EMV
* Profilering av EMV-köpare per kedja
Målgruppen för undersökningen är män och kvinnor i åldrarna 18-74 år, riksrepresentativt för Sverige. 1.008 intervjuer genomfördes via webbenkäter i YouGovs onlinepanel i Sverige den 14-18 september 2017.