Kungen ”strålade” när han invigde SCA:s rekordfabrik

PUBLICERAD: 14 februari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Med ett ark av pappersmassa bröt kung Carl XVI Gustaf en ljusstråle och invigde den nya massafabriken.|Kungen hälsade på i ”flygledartornet” – driftcentralen varifrån praktiskt taget alla funktioner i fabriken styrs.
|Näringsminister Ibrahim Baylan var en av talarna på scenen under invigningen.

Torsdagen den 14 februari invigdes SCA:s massafabrik Östrand i Timrå av kung Carl XVI Gustaf . Den utbyggda fabriken är en av Sveriges största industriinvesteringar och den största i värden i sitt slag.
Genom att bryta en ljusstråle med ett ark av pappersmassa invigde kungen fabriken och startade därmed en spektakulär ljusshow, som markerade starten för den nya massafabriken.

”Mycket av Sveriges välstånd har byggts av skog och skogsindustrins produkter. Men skogen har inte bara format Sveriges historia. Den ger också råvaran till vår framtid i form av grön el och biodrivmedel”, sade kung Carl XVI Gustaf vid invigningen..

SCA har investerat åtta miljarder kronor i ett bygga ut fabriken till den dubbla kapaciteten, 900.000 ton blekt barrsulfatmassa, den största fabriken i sitt slag i världen. Genom investeringen når Östrand världsklass när det gäller produktkvalitet och miljöprestanda.

”När det gäller skog och skogsprodukter är Sverige en stormakt. Skogen skapar både exportintäkter och ledande teknologi för Sverige och jobb i Sundsvall, Timrå och resten av Sverige utanför storstäderna. Den förnybara resursen skog är viktig när Sverige nu bygger ett hållbart samhälle”, sade näringsminister Ibrahim Baylan vid invigningen. 

Över 300 gäster hade samlats för att delta i invigningen av Östrands massafabrik. Gästerna var en internationell skara av massakunder, leverantörer till projektet, svenska regeringen, SCA:s ägare och många andra. 

Gästerna fick en guidad rundtur i den utbyggda fabriken och fick bland annat se den nya driftcentralen, där fabrikens operatörsfunktioner samlats i en modern arbetsmiljö, som för tankarna till ett flygledartorn. Från denna driftcentral styrs praktiskt taget alla funktioner i fabriken.

”Att få delta i ett projekt som detta har varit fantastiskt. Vi har lyckats hålla budget och tidplan. Framför allt har vi lyckats genomföra projektet utan allvarliga olyckor”, sade Ingela Ekebro, SCA:s projektdirektör och ansvarig för det treåriga investeringsprojektet. 

De båda största leverantörerna till den nya Östrandsfabriken har varit Valmet, som bland annat levererat fiberlinjen med den största barrmassakokaren i världen, och Andritz, som bland annat genomfört en unik utbyggnad av fabrikens sodapanna. 

Projektet har delvis finansierats av Europeiska Investeringsbanken

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432