Kubformad kartongförpackning alternativ till vakuumpackat kaffe

PUBLICERAD: 17 maj 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Med sina utmärkta barriäregenskper och ett effektivt återförslutbart plastlock blir förpackningskonceptet InlineCan ett alternativ till vakuumförpackningar för malet kaffe.|I den specialutvecklade fyll- och förslutningsmaskinen fylls de tomma kartongkuberna med malet kaffe och kvävgas, innan de försluts.

Tyska Optima Packaging Group har tillsammans med kaffeleverantören NewCoffee GmbH och kartongkonverteraren Hörauf utvecklat en barriärförsedd och kubformad kartongförpackning som blir ett alternativ till traditionella vakuumförpackningar med malet kaffe.

”Det tog flera år av intensivt samarbete med Optima från första idén till färdig förpackning och nu är vi stolta att kunna presentera resultatet i våra butiker”, säger Michael König, VD för NewCoffee GmbH & Co, som är ett dotterbolag inom tyska livsmedelskedjan Aldi Süd.

Förpackningen, som fått namnet InlineCan, är försedd med ett återförslutbart plastlock och vid fyllningen av det malda kaffet i en speciellt utvecklad Optima CFS-maskin tillsätts livsmedelsgasen kväve, innan förpackningen blir hermetiskt tillsluten.

Livsmedelgasen ger kaffet extra lång hyllivstid och den specialutvecklade aluminiumbaserade barriären i kartongkuben och det integrerade tättslutande plastlocket gör att kaffet håller sig fräscht länge i originalförpackningen och inte behöver flyttas över till en speciell kaffeburk, etc. Enligt Optima är barriären alltså också så effektiv att förpackningen kan ersätta traditionella vakuumförpackningar för malet kaffe.

”Med InlineCan och vår Optima CFS-maskin möter vi marknaden behov och efter flera års utveckling är nu InlineCan redo för framgång inom kaffebraschen”, säger Ulrich Burkart, försäljningschef för Food Solutions hos Optima.

Den speciella kubformen hos InlineCan gör enligt Optima att det malda kaffet är lätt att helt få ut ur förpackningen. Kubformen med sex lika stora ytor ger också gott om utrymme för grafisk utformning, konsumentinformation, etc, InlineCan kan tillverkas i olika storlekar, vilket gör att kaffeleverantören inte behöver låsa sig vid standardvikter som 250 gram, 500 gram, etc. Kubformen är också en utmärkt ”ögonfångare” på butikshyllan.

”Förutom malet kaffe är InlineCan också lämplig för andra kaffeprodukter som hela bönor och snabbkaffe”, säger Ulrich Burkart.

Om InlineCan kan ersätta eller på allvar konkurrera med traditionella vakuumförpackningar för kaffe återstår att se. Den aluminiumbaserade flexibla vakuumpåsen för kaffe etablerades redan på 1960-talet och håller fortfarande ställningen som den vanligaste formen för kaffeförpackning. Optima Packaging Group är dock hoppfulla – flera andra kaffeleverantörer har frågat om den nya kartongförpackningen. Optima-teknikerna fortsätter dessutom att utveckla konceptet och nästa mål är att designa och producera en helt aluminiumfri och återvinningsbar InlineCan.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x