Krones ska börja använda unika LiquiForm-tekniken

PUBLICERAD: 14 augusti 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Ingen tryckluft behövs med LiquiForm-tekniken utan i stället pressas vätska/dryck in i de upphettade preformarna och formar dessa till flaskor.|Principskisser som jämför konventionell formblåsteknik med LiquiForm-teknik.

Tyska Krones AG, tillverkare av fyllnings- och förpackningsmaskiner, ska börja implementera den revolutionerande tekniken LiquiForm i sina fyllningsmaskiner. Tekniken innebär att man inte längre behöver använda tryckluft vid formblåsning av dryckesflaskor i plast. I stället formas den upphettade preformen till en flaska med hjälp av den vätska/dryck som ska fyllas i flaskan!

LiquiForm-tekniken lanserades för att par år sedan i ett samarbete mellan Tetra Laval-ägda formblåsspecialisten Sidel och förpackningsföretaget Amcor Ltd (läs HÄR). Samarbetet resulterade i bildandet av joint venture-företaget LiquiForm Group, som Krones nu tecknat ett licensavtal med om rätten att använda den nya tekniken.

Med LiquiForm-tekniken kan produktionskostnaderna minskas med upp till 25 procent, samtidigt som tekniken innebär minskad risk för produktionsstopp, bättre fyllningshygien samt möjligheter till större flexibilitet vad gäller flaskdesign.

”Med LiquiForm-tekniken får Krones en möjlighet att bygga vidare på befintlig fyllningsteknik och utveckla unika industriella lösningar för våra kunder ”, säger Christian Compera, Krones chef för buteljerings- och fyllningsprocesser.

Krones AG, som har huvudsäte i tyska Neutraubling, tillverkar formblåsningsmaskiner och kompletta fyllningslinjer för öl och andra dryckesprodukter samt för livsmedel, läkemedel, kosmetika och kemtekniska produkter.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x