Kotkamills miljardinvesterar i projektet ”Flying Eagle”

PUBLICERAD: 10 december 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Kotkamills ligger i östligaste delen av Finska Viken|endast några mil från ryska gränsen.

Finska Kotkamills håller för närvarande på att bygga om en pappersmaskin till kartongproduktion. Projektet kallas ”Flying Eagle” och kostar nästan en miljard kronor.
Ombyggnaden ska vara produktionsklar i mitten av år 2016 och i kartongmaskinen ska man då kunna producera FBB (Foldin Box Board el. falskartong) samt FBS (Food Service Board). Den senare kartongen används bland annat till dryckesbägare, etc.

Kapaciteten för BM2, som blir den ombyggda pappersmaskinen officiella beteckning, uppges bli 400.000 ton per år.

”Vi kommer att använda oss av senaste teknologin för att applicera en on-line barriär dispersion på kartongen, vilket innebär att ingen plastextrudering kommer att behövas för att få kartong med både fett- och fuktbarriäregenskaper. Det blir också en linje med kartongmaskin och konvertering på samma produktionslinje”, säger Christian Höglund, försäljningsdirektör Kotkamills Consumer Boards, till packnews.se

Kotkamills har en intressant historia, som daterar sig tillbaks ända till 1872, då norrmannen Hans Gutzeit grundade ett ångdrivet sågverk på ön Kotkansaari i östra delen av Finska Viken, endast några mil från ryska gränsen. Hans Gutzeit tog också med sig 250 norska arbetare till bruket – en icke oväsentlig norsk invandring till samhället Kotka, som bara hade 800 invånare…

Sågverket utökades i början av 1900-talet med en sulfatmassafabrik och något decennium senare med en fabrik för utvinning av tallolja och tillverkning av såpa och tvål.

Under andra världskriget var staden Kotka svårt ansatt av bombningar och bruket förstördes av en brand efter bombningar 1941. En ny fabriksanläggning byggdes upp under brinnande krig och stod färdig 1944.

1950 började man tillverka kraftpapper vid Kotka-bruket och på 1960-talet byggdes en ny massalinje. Bruket började också tillverka olika specialpapper.

På 1970-talet övergav man säckpappersproduktionen och började tillverka laminerade papperskvaliteter under varumärkena Absorbex och Imprex.

Under 1980-talet gick Kotkamills över till tillverkning av tidnings- och magasinspapper och de sista decennierna på 1900-talet kännetecknades också av omfattande moderniseringar samt ut- och ombyggnader av bruket och dess produktionslinjer.

2010 sålde brukets dåvarande ägare Stora Enso Kotkamills till private equity-företaget OpenGate Capital. I affären ingick även ett laminatpapperstillverkande dotterbolag i Malaysia samt leasing av en pappersmaskin vid Stora Enso-bruket Tainionkoski, utanför Imatra.

Sedan mars 2015 tillhör Kotkamills och de övriga verksamheterna det finska investeringsbolaget MB Funds, som nu alltså beslutat investera 100 miljoner euro (ca 927 miljoner kronor) för att bygga om en av brukets pappersmaskiner till en modern kartongmaskin.

Ombyggnadsprojektet i Kotkamills går under namnet ”Flying Eagle” och den som är intresserad av hur ombyggnaden går till och fortskrider, kan läsa den blogg, som projektledaren Stefan Fors, har startat på bolagets hemsida! (Bloggen hittar du HÄR!)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker