Konsumentskyddet stärks vid köp av färdigförpackade varor

PUBLICERAD: 5 februari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Nu stärks konsumentskyddet vid köp av färdigförpackade varor. (Bild ICA.se)


Myndigheten Swedac har tagit fram nya föreskrifter för färdigförpackade varor. Syftet är att konsumenterna ska få den mängd vara som de betalar för.
De nya reglerna innebär en skärpning av reglerna för färdigförpackade varor. 
Färdigförpackade varor är alla varor, som har förpackats utan att köparen är närvarande. Som förpackare och importör måste man kunna säkerställa att det är rätt mängd vara i förpackningen.
 

En viss undermängd i förpackningen tillåts, om varan förpackats industriellt på löpande band och om det i samma parti även finns överfyllda förpackningar. Snittvärdet för partiet måste överensstämma med vad som står på förpackningen. För att klara detta måste en förpackare använda sig av statistisk stickprovsmetod.

För företag, som e-märker sina förpackningar, krävs redan idag att stickprovsmetoden ska vara bedömd av en oberoende part. Systemet med e-märkning är ett frivilligt EU-rättsligt system för kontroll av färdigförpackningar.

Nu ställs nya hårdare krav på den statistiska stickprovskontroll, som används av förpackare som inte e-märker. Stickprovskontrollen måste vara så bra, att förpackningarna klarar de tester, som tillsynsmyndigheterna (Swedac, Livsmedelsverket och kommunerna) gör.

Ett stort antal företag berörs av de nya reglerna. Totalt i Sverige är det idag enbart ett 40-tal förpackare som tillämpar e-märkningssystemet.

”Syftet med de nya föreskrifterna är att stärka konsumentskyddet. Man ska som konsument vara säker på att få den mängd vara ,som man betalar för”, säger Kari Björkqvist, tillförordnad chefsjurist på Swedac.

Företag kan även fylla förpackningar manuellt, vid småskalig produktion. Då är det inte alls tillåtet med undermängder i förpackningarna!

De nya föreskrifterna träder i kraft den 3 juli 2017. Förpackare och importörer får dock under en övergångsperiod fram till 2 juli 2018 fortfarande använda sig av det gamla, nu gällande, regelverket.

Via PDF-länken nedan kan du läsa/ladda ner de nya föreskrifterna (STAFS 2017:1) i sin helhet.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x