Konfirmerat: LyondellBasell förhandlar om Braskem-köp

PUBLICERAD: 18 juni 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Nederländska LyondellBasell förhandlar nu om förvärv av aktiemajoriteten i brasilianska Braskem, känt bland annat för sin stora produktion av sockerrösbaserad bioplast under varumärket I´m Green. (Bild Braskem)

Rykten och dementier har avlöst varandra, men nu är det konfirmerat: Nederländska plast- och kemijätten LyondellBasell förhandlar om förvärv av aktiemajoriteten i brasilianska polyeten och bioplastkoncernen Braskem. Förhandlingarna förs mellan LyondellBasell och Braskems majoritetsägare Odebrecht SA.

”Både LyondellBasell och Braskem delar en stark kultur med operativ excellens och värdeskapande innovation. Vi tror att den potentiella kombinationen av LyondellBasells och Braskems kompletterande styrkor, produktportföljer och operativa fotavtryck skulle skapa ett väsentligt värde för våra aktieägare, kunder och anställda.”, säger de båda parterna i ett gemensamt uttalande.

Av uttalandet framgår också att Braskems styrelse och ledning har informerats om de pågående förhandlingarna och att förhandlingarna mellan LyondellBasell och Odebrecht SA är att betrakta som preliminär och inte nödvändigtvis måste sluta med en transaktion.

Parterna slår också fast att man inte avser att lämna någon ytterligare information eller kommentar förrän förhandlingarna är avslutade.

Ryktena om att LyondellBasell vill förvärva Braskem har surrat sedan förra hösten och även om ryktena kommit från säkra källor och insatta experter, så har de hela tiden – fram till nu –  dementerats av framförallt Braskem och Oderbrecht SA.

Några uppgifter om eventuellt förvärvspris har inte lämnats, men ansedda Wall Street Journal har uppgett att LyondellBasell har värderat Braskem till mer än 10 miljarder US-dollar (drygt 88 miljarder kronor). 

En sammanslagning av Braskem och LyoundellBasell skulle skapa en global plastjätte, framförallt inom produktion av fossil polyeten.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning