Konfirmerat: LyondellBasell förhandlar om Braskem-köp

PUBLICERAD: 18 juni 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Nederländska LyondellBasell förhandlar nu om förvärv av aktiemajoriteten i brasilianska Braskem, känt bland annat för sin stora produktion av sockerrösbaserad bioplast under varumärket I´m Green. (Bild Braskem)

Rykten och dementier har avlöst varandra, men nu är det konfirmerat: Nederländska plast- och kemijätten LyondellBasell förhandlar om förvärv av aktiemajoriteten i brasilianska polyeten och bioplastkoncernen Braskem. Förhandlingarna förs mellan LyondellBasell och Braskems majoritetsägare Odebrecht SA.

”Både LyondellBasell och Braskem delar en stark kultur med operativ excellens och värdeskapande innovation. Vi tror att den potentiella kombinationen av LyondellBasells och Braskems kompletterande styrkor, produktportföljer och operativa fotavtryck skulle skapa ett väsentligt värde för våra aktieägare, kunder och anställda.”, säger de båda parterna i ett gemensamt uttalande.

Av uttalandet framgår också att Braskems styrelse och ledning har informerats om de pågående förhandlingarna och att förhandlingarna mellan LyondellBasell och Odebrecht SA är att betrakta som preliminär och inte nödvändigtvis måste sluta med en transaktion.

Parterna slår också fast att man inte avser att lämna någon ytterligare information eller kommentar förrän förhandlingarna är avslutade.

Ryktena om att LyondellBasell vill förvärva Braskem har surrat sedan förra hösten och även om ryktena kommit från säkra källor och insatta experter, så har de hela tiden – fram till nu –  dementerats av framförallt Braskem och Oderbrecht SA.

Några uppgifter om eventuellt förvärvspris har inte lämnats, men ansedda Wall Street Journal har uppgett att LyondellBasell har värderat Braskem till mer än 10 miljarder US-dollar (drygt 88 miljarder kronor). 

En sammanslagning av Braskem och LyoundellBasell skulle skapa en global plastjätte, framförallt inom produktion av fossil polyeten.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x