Komposterbara sugröret Phade vann prestigefyllt bioplastpris

PUBLICERAD: 21 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

WinCups sugrör Phade – tillverkat av bioplasten PHA från Danimer Scientific – tog hem det prestigefyllda priset 2020 Innovation in Bioplastics Award. (Bild WinCup)

Ett komposterbart och marinbiologiskt nedbrytbart sugrör i bioplasten PHA tog hem segern i prestigefyllda tävlingen 2020 Innovation in Bioplastics Award. Två företag – bioteknologiföretaget Danimer Scientific och food service-företaget WinCup – utsågs till gemensamma vinnare.

Danimer och WinCup har tillsammans utvecklat de första kommersiellt lanserade sugrören av bioplasten PHA (polyhydroxialkanoat) som bryts ner såväl i hemmakomposter som i marin miljö utan att lämna rester i form av mikroplast efter sig. Phade-sugrören klarar dessutom höga temperaturer både under transport och vid användning.

För att tillverka Phade-sugrören använde WinCup sig av Nodax, en PHA-plast utvecklad av Danimer Scientific. Sugröret sägs vara det första i sitt slag på marknaden, som möter konsumenternas efterfrågan på miljövänlighet utan att förlora den känsla och kvalitet, som kännetecknar konventionella sugrör av fossil plast.

USA-baserade bioteknikföretaget Danimer Scientific är något av en pionjär inom biologiskt nedbrytbara och komposterbara plastprodukter. Företagets biopolymerer används bland annat för tillverkning av beläggningar, filmer och formsprutade produkter, m fl.
Danimer Scientific har 125 patent i nästan 20 länder avseende bioplastrelaterade tillverkningsprocesser och polymerformuleringar.

Företaget WinCup, som även det är baserat i USA, är en ledande tillverkare av engångsartiklar inom food service-sektorn.

Tävlingen Innovation in Bioplastics Award anordnas av bioplastdivisionen inom PLASTICS (Plastics Industry Association)

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432