Komplext julkort

PUBLICERAD: 9 januari 2014
UPPDATERAD: 24 januari

 Christmas Cards

Foto: Rolf Andersson

Årets julkort från Iggesund är en samling av sju motiv som representerar jul i olika klimatzoner, från snörik nordeuropeisk jul till motiv som ansluter till hur Kina går in i Hästens år. Materialet är Iggesunds falskartong Incada, inte minst för att fira att en ny generation Incada laserats under året men också för att Iggesund tagit steget till att driva produktionen av Incada uteslutande med biobränsle.

Van Heertum Design, VHD, i Tilburg, Nederländerna fick uppdraget att utforma julkortet. Utgångspunkten var den nya Incada med högre vithet och styvhet.

– Incadas naturliga vithet var perfekt för ett snölandskap, och vintern är en bra symbol för de stora helgerna. Men för ett globalt verksamt företag som Iggesund behövde vi också söka oss till andra sidan av ekvatorn, där det är varmt och gott vid denna tid på året, berättar Rob van Heertum vid VHD.

De sju olika korten som ingår i projektet har passerat flera ganger genom 5 färgs offsetpressar och har folierats och foliepräglats: Dessutom har ett NEW som symboliserar både den nya Incada och ett nytt år stansats igenom alla de sju korten.

-Den stora utmaningen I den här produktionen är passning och stansning av de 7 olika delarna av julkortet. Efter tryckningen gick materialet iväg för foliering och folieprägling, där ytterligare tre passeringar genomfördes, fortsätter Rob van Heertum.

Efter foliepräglingen var det dags för bigning och stansning. Bokstäverna stansades ut och materialresterna rensades bort. Sedan gick materialet tillbaka till tryckaren Tielen, som slutförde produktionen med både limning och sömnad.

I projektet har Drukkerij Tielen svarat för offsettryck och finishing, Drukkerij Hensen foliedrukkers och kurz Benelux för foliering och folieprägling. Stansningen gjordes av TSO Packaging Printers och verktygen av KDS Stansvormen.

 

Läs vidare

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

EEA pekar på bioplastens roll som en väg mot cirkulär plast i Europa

Europeiska miljöbyrån (EEA) pekar i ett nyligen publicerat informationsdokument ut tre olika vägar som kan leda till ett mer cirkulärt, hållbart plastsystem. En av dem fokuserar på förnybara material, inklusive biobaserad plast.
Corn Sunset

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006