Komplext julkort

PUBLICERAD: 9 januari 2014
UPPDATERAD: 24 januari

 Christmas Cards

Foto: Rolf Andersson

Årets julkort från Iggesund är en samling av sju motiv som representerar jul i olika klimatzoner, från snörik nordeuropeisk jul till motiv som ansluter till hur Kina går in i Hästens år. Materialet är Iggesunds falskartong Incada, inte minst för att fira att en ny generation Incada laserats under året men också för att Iggesund tagit steget till att driva produktionen av Incada uteslutande med biobränsle.

Van Heertum Design, VHD, i Tilburg, Nederländerna fick uppdraget att utforma julkortet. Utgångspunkten var den nya Incada med högre vithet och styvhet.

– Incadas naturliga vithet var perfekt för ett snölandskap, och vintern är en bra symbol för de stora helgerna. Men för ett globalt verksamt företag som Iggesund behövde vi också söka oss till andra sidan av ekvatorn, där det är varmt och gott vid denna tid på året, berättar Rob van Heertum vid VHD.

De sju olika korten som ingår i projektet har passerat flera ganger genom 5 färgs offsetpressar och har folierats och foliepräglats: Dessutom har ett NEW som symboliserar både den nya Incada och ett nytt år stansats igenom alla de sju korten.

-Den stora utmaningen I den här produktionen är passning och stansning av de 7 olika delarna av julkortet. Efter tryckningen gick materialet iväg för foliering och folieprägling, där ytterligare tre passeringar genomfördes, fortsätter Rob van Heertum.

Efter foliepräglingen var det dags för bigning och stansning. Bokstäverna stansades ut och materialresterna rensades bort. Sedan gick materialet tillbaka till tryckaren Tielen, som slutförde produktionen med både limning och sömnad.

I projektet har Drukkerij Tielen svarat för offsettryck och finishing, Drukkerij Hensen foliedrukkers och kurz Benelux för foliering och folieprägling. Stansningen gjordes av TSO Packaging Printers och verktygen av KDS Stansvormen.

 

Läs vidare

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy