Komplext julkort

PUBLICERAD: 9 januari 2014
UPPDATERAD: 24 januari

 Christmas Cards

Foto: Rolf Andersson

Årets julkort från Iggesund är en samling av sju motiv som representerar jul i olika klimatzoner, från snörik nordeuropeisk jul till motiv som ansluter till hur Kina går in i Hästens år. Materialet är Iggesunds falskartong Incada, inte minst för att fira att en ny generation Incada laserats under året men också för att Iggesund tagit steget till att driva produktionen av Incada uteslutande med biobränsle.

Van Heertum Design, VHD, i Tilburg, Nederländerna fick uppdraget att utforma julkortet. Utgångspunkten var den nya Incada med högre vithet och styvhet.

– Incadas naturliga vithet var perfekt för ett snölandskap, och vintern är en bra symbol för de stora helgerna. Men för ett globalt verksamt företag som Iggesund behövde vi också söka oss till andra sidan av ekvatorn, där det är varmt och gott vid denna tid på året, berättar Rob van Heertum vid VHD.

De sju olika korten som ingår i projektet har passerat flera ganger genom 5 färgs offsetpressar och har folierats och foliepräglats: Dessutom har ett NEW som symboliserar både den nya Incada och ett nytt år stansats igenom alla de sju korten.

-Den stora utmaningen I den här produktionen är passning och stansning av de 7 olika delarna av julkortet. Efter tryckningen gick materialet iväg för foliering och folieprägling, där ytterligare tre passeringar genomfördes, fortsätter Rob van Heertum.

Efter foliepräglingen var det dags för bigning och stansning. Bokstäverna stansades ut och materialresterna rensades bort. Sedan gick materialet tillbaka till tryckaren Tielen, som slutförde produktionen med både limning och sömnad.

I projektet har Drukkerij Tielen svarat för offsettryck och finishing, Drukkerij Hensen foliedrukkers och kurz Benelux för foliering och folieprägling. Stansningen gjordes av TSO Packaging Printers och verktygen av KDS Stansvormen.

 

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx