KM7 – världens modernaste kartongmaskin har nu invigts

PUBLICERAD: 7 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Prins Daniel och BillerudKorsnäs VD och koncernchef Petra Einarsson vid invigningen av KM7 den 3 oktober. (Bild BillerudKorsnäs)

BillerudKorsnäs nya kartongmaskin KM7 – betecknad som världens modernaste i sitt slag – har högtidligt invigts i närvaro av Prins Daniel och näringsminister Ibrahim Baylan samt flera andra honoratiores.

Den nya KM7-maskinen i BillerudKorsnäs bruk Gruvön representerar den hittills största investeringen i företagets historia och det är också en av de största industriella investeringarna i Sverige under senare år. Med KM7 räknar BillerudKorsnäs med att möta den globalt växande efterfrågan på hållbara kartongbaserade förpackningslösningar.

Kartongmaskinen KM7 har en imponerande längd på 350 meter och den väger 17.000 ton.

På maskinen kan BillerudKorsnäs tillverka bland annat vätskekartong, som används till mjölkförpackningar, etc. Maskinen kan också producera white top kraftliner samt kartongkvaliteter, som kan konverteras till förpackningar för produkter inom elektronik, kosmetika, konfektyr, vin och sprit, m fl., m fl.

Produktionskapaciteten är 550.000 ton om året, vilket motsvarar 100 miljoner enliters mjölkförpackningar varje dag…

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att den nya kartongmaskinens produkter kommer att bidra till att minska världens användning av fossilbaserad plast under många år framöver.

Under hela byggnadstiden, som spänner över 2,5 år, har BillerudKorsnäs dokumenterat anläggningsarbetena med en fixerad så kallade ”time lapse”-kamera. Resultatet är en fascinerande ”tidsresa” där 2,5 års anläggnings- och byggarbeten skildras på 25 sekunder!
Se ”time lapse”-filmen HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx