KM7 – världens modernaste kartongmaskin har nu invigts

PUBLICERAD: 7 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Prins Daniel och BillerudKorsnäs VD och koncernchef Petra Einarsson vid invigningen av KM7 den 3 oktober. (Bild BillerudKorsnäs)

BillerudKorsnäs nya kartongmaskin KM7 – betecknad som världens modernaste i sitt slag – har högtidligt invigts i närvaro av Prins Daniel och näringsminister Ibrahim Baylan samt flera andra honoratiores.

Den nya KM7-maskinen i BillerudKorsnäs bruk Gruvön representerar den hittills största investeringen i företagets historia och det är också en av de största industriella investeringarna i Sverige under senare år. Med KM7 räknar BillerudKorsnäs med att möta den globalt växande efterfrågan på hållbara kartongbaserade förpackningslösningar.

Kartongmaskinen KM7 har en imponerande längd på 350 meter och den väger 17.000 ton.

På maskinen kan BillerudKorsnäs tillverka bland annat vätskekartong, som används till mjölkförpackningar, etc. Maskinen kan också producera white top kraftliner samt kartongkvaliteter, som kan konverteras till förpackningar för produkter inom elektronik, kosmetika, konfektyr, vin och sprit, m fl., m fl.

Produktionskapaciteten är 550.000 ton om året, vilket motsvarar 100 miljoner enliters mjölkförpackningar varje dag…

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att den nya kartongmaskinens produkter kommer att bidra till att minska världens användning av fossilbaserad plast under många år framöver.

Under hela byggnadstiden, som spänner över 2,5 år, har BillerudKorsnäs dokumenterat anläggningsarbetena med en fixerad så kallade ”time lapse”-kamera. Resultatet är en fascinerande ”tidsresa” där 2,5 års anläggnings- och byggarbeten skildras på 25 sekunder!
Se ”time lapse”-filmen HÄR!

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Nordic Paper får tillstånd för utökad produktion i Bäckhammar

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har i slutet av januari gett tillstånd för utökad produktion vid Nordic Papers anläggning i Bäckhammar.
Matvaror i papper_51

Högre krav på livsmedelssäkerhet gynnar Mobergs Produktkontroll

Mobergs Produktkontroll är en av de ledande leverantörerna av kontrollutrustning för livsmedelsindustrin och andra områden. Kraven på säkerhet ökar vilket tydligt gynnar företaget.
Fredrik2

Bra tryck i förpackningssektorn hos Heidelberg

Av Heidelbergs kvartalsrapport för det tredje kvartalet framgår det att koncernen utvecklas bra. Extra bra går det för pressar till förpackningssektorn.
03_Ludwin_Monz

Tetra Pak startar banbrytande forskning

Tetra Pak initierar i dag det man kallar en banbrytande forskning med hjälp av Max IV för att bättre förstå fibermaterialens nanostruktur.
coca cola