KM7 – världens modernaste kartongmaskin har nu invigts

PUBLICERAD: 7 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Prins Daniel och BillerudKorsnäs VD och koncernchef Petra Einarsson vid invigningen av KM7 den 3 oktober. (Bild BillerudKorsnäs)

BillerudKorsnäs nya kartongmaskin KM7 – betecknad som världens modernaste i sitt slag – har högtidligt invigts i närvaro av Prins Daniel och näringsminister Ibrahim Baylan samt flera andra honoratiores.

Den nya KM7-maskinen i BillerudKorsnäs bruk Gruvön representerar den hittills största investeringen i företagets historia och det är också en av de största industriella investeringarna i Sverige under senare år. Med KM7 räknar BillerudKorsnäs med att möta den globalt växande efterfrågan på hållbara kartongbaserade förpackningslösningar.

Kartongmaskinen KM7 har en imponerande längd på 350 meter och den väger 17.000 ton.

På maskinen kan BillerudKorsnäs tillverka bland annat vätskekartong, som används till mjölkförpackningar, etc. Maskinen kan också producera white top kraftliner samt kartongkvaliteter, som kan konverteras till förpackningar för produkter inom elektronik, kosmetika, konfektyr, vin och sprit, m fl., m fl.

Produktionskapaciteten är 550.000 ton om året, vilket motsvarar 100 miljoner enliters mjölkförpackningar varje dag…

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att den nya kartongmaskinens produkter kommer att bidra till att minska världens användning av fossilbaserad plast under många år framöver.

Under hela byggnadstiden, som spänner över 2,5 år, har BillerudKorsnäs dokumenterat anläggningsarbetena med en fixerad så kallade ”time lapse”-kamera. Resultatet är en fascinerande ”tidsresa” där 2,5 års anläggnings- och byggarbeten skildras på 25 sekunder!
Se ”time lapse”-filmen HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax