Klimatförändringar hotar kaffet – produktionen riskerar halveras

PUBLICERAD: 18 december 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi måste agera kraftfullt för att vända utvecklingen”

Kaffeproduktionen i världen riskerar att halveras till år 2050 på grund av stigande temperaturer och förändrad nederbörd. Det berättar kafferosteriet Löfbergs, som presenterat sin årliga hållbarhetsredovisning. Att hantera klimatförändringarna är en av företagets största utmaningar.

”Vi måste agera kraftfullt för att vända utvecklingen. Löfbergs satsar nu stort på att ge unga kaffeodlare utbildning och ekonomiskt stöd för att hantera det förändrade klimatet”, säger Lars Appelqvist, VD för Löfbergs.

Det är också kaffeodlingen, som påverkar klimatet mest i företagets värdekedja. Därför stödjer och utbildar Löfbergs kaffeodlare, för att de ska kunna odla mer klimatsmart. Det handlar bland annat om att förodla nya, mer resistenta trädsorter och metoder som gör att mer kol stannar i marken.

I Sverige arbetar Löfbergs intensivt för att minimera klimatutsläppen. Under det gånga verksamhetsåret har bolaget bland annat börjat använda biogasol i kafferostningen och börjat testköra en biobaserad kaffeförpackning, som till största del är tillverkad av sockerrör.

”Hållbarhet är kärnan i vår affär och vi vill bidra till att göra våra kunder mer hållbara. Den nya växtbaserade förpackningen är ett viktigt steg i det arbetet”, säger Lars Appelqvist.

Läs/ladda ner Löfbergs Hållbarhetsredovisning vid pdf-länken nedan.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432