Kina inför omfattande förbud mot engångsprodukter av plast

PUBLICERAD: 20 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Kina försöker komma tillrätta med sina stora plastavfallsproblem genom att införa förbud mot engångsartiklar av plast. (Bild Dreamstime)

För att försöka komma tillrätta med sina stora miljö- och avfallsproblem planerar Kina enligt rapporter i internationell press att införa förbud mot engångsprodukter av plast.

Representanter för Kinas nationella utvecklings- och reformkommission samt för ministeriet för ekologi och miljö uppger att åtgärderna kommer att inledas med att engångsplastpåsar kommer att förbjudas i alla större städer i Kina redan i slutet av det här året och vara förbjudna i samtliga städer och större samhällen från år 2022. Marknader, som säljer färska livsmedelsprodukter, kommer dock att vara befriad från förbudet fram till år 2025.

Plastpåsförbudet gäller produktion och försäljning av påsar, där plastfilmens tjocklek understiger 0,025 millimeter. Plas,t som används inom jordbruket och är tunnare än 0,01 millimeter, kommer också att omfattas av förbudet.

Från slutet av 2020 kommer restaurang- och snabbmatsindustrin att förbjudas använda plastsugrör och från 2025 ska alla städer och större samhällen över hela Kina ha reducerat förbrukningen av alla engångsprodukter av plast med 30 procent.

Vissa regioner och områden kommer också att få begränsningar för produktion och försäljning av andra plastprodukter, det är dock oklart ännu vilka områden och produkter, som åsyftas.

Kina har sedan tidigare förbjudit all import av plastavfall till landet.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x