Kemiteknikdoktor forskar om förpackningars egenskaper

PUBLICERAD: 16 mars 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Åsa Nyflött

Livsmedelsförpackningar fyller många funktioner, de ska skydda maten från att bli förstörd och de ska vara så miljövänliga som möjligt. På Karlstads universitet pågår forskning om vilka egenskaper som är viktiga för nya förpacknings-material. En ny avhandling handlar om hur man kan förhindra att syre kommer in i förpackningen.
”Dagens forskning inom det här fältet fokuserar på att hitta alternativa barriärer, det vill säga skydd mot gaser, fett och fukt, som kan förstöra maten”, säger forskaren Åsa Nyflött, doktor i kemiteknik.

Åsa Nyflötts har i sin forskning studerat vilka egenskaper, som är viktiga för nya förpackningsmaterial och hur man kan åstadkomma de egenskaperna. Syret i luften kan förstöra maten och ett exempel på det är att syre får fett att härskna, vilket gör att maten smakar illa och även kan vara skadlig att äta. Syre är en liten gasmolekyl, som lätt tar sig in i förpackningar, om det inte finns en barriär. Åsa Nyflött forskar på hur syremolekylerna tar sig igenom barriären och hur man kan hindra att syret kommer in i förpackningen, vilket är en avgörande egenskap för nya hållbara material. 

”Både maten och förpackningen måste skyddas. Maten måste skyddas, för att inte bli förstörd och därmed minimera spill av mat på grund av transportskador. Förpackningen måste i en del fall skyddas från maten, för att inte förstöras och även från mekanisk påverkan”, säger Åsa Nyflött.

Det är mindre miljöpåverkan som eftersträvas. Aluminium och plast kan inte bara tas bort utan måste ersättas med någon annat. Ersättningsmaterialet ska ha låg miljöpåverkan och för att uppnå det målet måste det till mer forskning inom området. Det finns potentiella material, som ännu så länge har svårt att konkurrera med dagens material. De nya materialen tar i en del fall upp fukt för lätt och då förlorar man barriären.

”Det kommer ta tid att helt fasa ut aluminium och dagens plaster. Det kommer att ske i små steg, men med tiden kommer vi att ha miljövänligare livsmedelsförpackningar i nya material”, framhåller Åsa Nyflött.

Forskningen har genomförts inom VIPP, Forskarskolan för värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter, vid Karlstads universitet och finansierats av Stora Enso, KK-stiftelsen och Karlstads universitet.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning