”Kartongbanan” för kalsonger tog hem segern i årets PIDA

PUBLICERAD: 27 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

”Bois Underwear” – en kaxig kartongförpackning i form av en banan och avsedd för kalsonger och andra underkläder – tog hem segern i årets PIDA Sweden. (Bild PIDA)

Vid den femtonde upplagan av den svenska upplagan av BillerudKorsnäs förpackningstävling Packaging Impact Design Award (PIDA) gick segern till bidraget ”Bois Underwear” – en kaxig och bananformad kartongförpackning för kalsonger och andra underkläder…

Det vinnande förpackningskonceptet var utformat och designat av Natasha Bosnjak, Alicia Lundgren och
Christian Koch från Nackademin.

”Det känns jätteroligt att vinna! Vi ville göra något annorlunda, men visste inte om vi tog i för mycket. Jag tror vi vann för att vi stack ut. Vi struntade i den skandinaviska minimalistiska designen och gick all in på färg och form”, berättar Natasha Bosnjak.

Genom totalsegern i PIDA Sweden har bidraget ”Bois Underwear” kvalificerat sig för Europafinalen, som avgörs i höst i Monaco på Luxe Pack – världens största mässa för lyxförpackningar.

I årets PIDA Sweden var briefen ”Bring the future” och studenternas utmaning var att ta fram ett hållbart förpackningskoncept för år 2030. Och enligt juryn visade de deltagande studenterna upp kreativa och roliga idéer på hur man kan förpacka bland annat kläder, skönhetsprodukter och konfektyr på ett mer miljövänligt sätt.

”Det var en hög kreativ nivå på bidragen i år och förpackningarna var så välgjorda. Studenterna har verkligen tänkt på vilka produkter, som passar i en hållbar förpackning, det finns ett helhetstänk. Det var även roligt att se den höga nivån på deras filmer, som beskrev förpackningarna tydligt och bra”, summerar juryns ordförande Isabelle Dahlborg Lidström.

Förutom PIDA Gold Award korades vinnare i ytterligare tre kategorier.

Priset för ”Highest Level of Innovation” gick till bidraget ”Deep” från Nackademin, för deras sätt att tänka hållbart och nytt men ändå fokusera på en vacker utsida.

Kategorin ”Highest Level of Sustainability” vanns av bidraget ”Björke”, även det från Nackademin, som med en ren och avskalad design förkortar produktionskedjan och ger en mer hållbar produkt.

Vinnare av utmärkelsen ”Highest Level of User Friendliness” blev bidraget ”Ocho” från Linköpings Universitet, för sitt sätt att utmana e-handeln till mer hållbara alternativ.

”Allt fler konsumenter vill aktivt bidra till en hållbar framtid och det kommer att ställa ännu högre krav på klimatsmarta förpackningar. Det tycker jag att årets tävlande har tagit till sig”, säger Sophie Lindhe, Brand Project Coordinator, BillerudKorsnäs.

Den internationella tävlingen PIDA arrangeras av BillerudKorsnäs och genomförs i samarbete med ledande universitet och högskolor i Sverige, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Varje år deltar över 200 designstudenter. I den svenska delen av PIDA tävlade i år Mittuniversitetet, Nackademin, Brobygrafiska och Linköpings Universitet. I juryn sitter en mix av branschfolk som designers, konverterare, varumärkesägare och andra specialister.

”Med PIDA når vi flera olika syften på samma gång. Vi riktar strålkastaren på förpackningens betydelse för varumärken, konsumentnytta och miljö. Vi lyfter fram de unga talanger som blir morgondagens förpackningsdesigners och för dem samman med etablerade branschproffs. Genom att erbjuda en mötesplats för idéer, innovation och inspiration hjälper vi till att driva branschutvecklingen” säger Anders Gathu, Marketing Manager på BillerudKorsnäs.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost