Kartong och bioplast ersätter metall och oljeplast hos ICA

PUBLICERAD: 12 april 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Den sockerrörsbaserade förpackningen till ICA:s ekologiska morötter innebär en besparing på 129 ton koldioxid per år, jämfört med en oljebaserad plastförpackning. |”Vi arbetar ständigt med att utveckla våra förpackningar och sockerrörsbaserad plast är ett bättre alternativ än oljebaserad plast”, säger hållbarhetsdirektör Kerstin Lindvall.

Till sina egna märkesvaror har ICA bytt ut merparten av den oljebaserade plasten i drygt 70 förpackningar till sockerrörsbaserad bioplast, som ett led i arbetet med att minska plastens klimatpåverkan. Vidare har man börjat ersätta konservburkar i metall med kartongförpackning ar, i första skedet till produkter inom ICA:s hund- och kattmat.

Bytet från fossil plast till biobaserad plast är ett av flera initiativ i ICA:s arbete att minska plastens negativa klimatpåverkan och ett led i den branschöverenskommelse inom Svensk Dagligvaruhandel som ICA antagit om att byta all plast till förnybar råvara till 2030.

2016 introducerade ICA förpackningar tillverkade med sockerrör som råvara i stället för oljebaserad råvara. Nu utökas initiativet och totalt är idag plasten i förpackningar till drygt 70 av ICA:s egna varor inom frukt och grönt, fryst, skafferivaror, hygien och rengöring, till största delen tillverkad av bioplast från sockerrör.

Skiftet från fossil plast till bioplast innebär stora besparingar i koldioxidavtrycket. På förpackningen till ICA:s ekologiska morötter innebär initiativet till exempel en besparing på totalt 129 ton koldioxid på ett år, vilket motsvarar den genomsnittliga klimatpåverkan från maten, som 65 personer äter under ett år i Sverige. 

”Vi vill bidra till omställningen till ett fossilfritt samhälle. I dagsläget ser vi sockerrör som ett av de bästa alternativen, när det kommer till plastförpackningar, som ska vara i kontakt med livsmedel. För att plasten ska få de egenskaper, som krävs, kan upp till 85 procent av råvaran bestå av sockerrör, vilket är ett stort och viktigt steg mot minskad klimatpåverkan”, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör ICA Gruppen, i ett pressmeddelande.

ICA strävar efter att alla förpackningar till kedjans egna märkesvaror ska vara så resurseffektiva som möjligt och som minst gå att materialåtervinna. Utöver sockerrörsinitiativet utökas också antalet kartongförpackningar i stället för konservburkar, nu närmast på produkter inom ICA:s hund- och kattmat. På ICA:s påläggschark byts delar av förpackningen ut till FSC-märkt papper för att minska mängden plast där det är möjligt. Dessutom har ICA lanserat tråg och behållare i sockerrörsbaserat material till ICA-butikernas salladsbarer och manuella diskar. 

”Vi arbetar ständigt med att utveckla våra förpackningar och sockerrör är ett bättre alternativ ur ett klimatperspektiv än oljebaserad råvara. I takt med att tekniken utvecklas, hoppas vi kunna erbjuda fler innovativa förpackningslösningar inom kort. Branschöverenskommelsen, att gå över till förnyelsebar plast, är ett viktigt initiativ, där vi med samlade krafter tar ett viktigt steg i arbetet att minska klimatpåverkan”, säger Kerstin Lindvall.

Carina Malm & JP Press

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning