Kan förpackningar skydda mot pirater och förfalskare?

PUBLICERAD: 16 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Piratkopiering och förfalskningar är ett stigande problem världen över.

Kan förpackningar garantera produktens äkthet och hur ska man skydda sig mot piratkopiering? Det är frågor som tas upp på ett Packbridge-seminarium 22 november. Seminariet äger rum hos Flextrus i Lund och en rad intressanta talare kommer att ge sin syn på problemen med piratkopiering och metoder för att garantera produkters äkthet.

Piratkopiering är ett stort gissel över hela världen. De stora varumärkena för en ständig kamp mot skumma aktörer, som inte drar sig för att profitera på deras image. Gigantiska belopp omsätts varje år av den piratkopierande branschen. Exempelvis sägs upp mot 70 procent av alla röda viner i Kina vara kopior! Extra allvarligt blir det förstås när det handlar om piratkopierade läkemedel, då människors liv och hälsa riskeras.

Förpackningen är det mest uppenbara sättet för varumärkesägarna att garantera äktheten mot konsumenten. Under många år har det dykt upp smarta lösningar på marknaden, lösningar som fungerar ,men som kräver mycket av antingen varumärkesägaren eller konsumenten. Inte sällan behövs speciell,och kostsam utrustning för att kunna läsa av en vara. Dessutom har piratkopierarna snabbt hittat sätt att kopiera även äkthetsbevisen.

Men nu öppnas nya, enklare möjligheter, som kan få större spridning, inte minst via tryckt elektronik och användning av smarta telefoner. Intressanta exempel finns redan på marknaden och mycket kommer att hända på kort tid.

Vilka är lösningarna och vad kan vi vänta framöver? Vad händer inom logistiken, hur ser vi till att leveranskedjan är obruten?
Att det här är ett högaktuellt ämne framgick inte minst vid den internationella konferensen om aktiva och intelligenta förpackningar, som organisationen AIPIA arrangerade i Amsterdam för några dagar sedan och där frågan togs upp av många föredragshållare. 

Följande talare kommer att medverka på ”piratseminariet” i Lund den 22 november:
Glenn Svedberg, chef för Nolato Medical Pharma Packaging; Ralf Mack, affärsutvecklare på AR Packaging AB; Viveka Lahger, teknisk försäljning på UPM Raflatac; Robert Östman, CMO, Beneli; Henrik Sternberg, universitetslektor vid FörpackningslogistikLTH i Lund och Giana Carli Lorenzini, doktorand vid Förpackningslogistik, LTH.

Missa inte chansen att på lite närmare håll få en bild av läget och vad som kan göras för att försvåra för en ljusskygg bransch..!

KLICKA HÄR, så kommer du direkt till anmälningssidan!

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x