Kakförpackningen som öppnar upp för minskad miljöpåverkan

PUBLICERAD: 12 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya kakförpackningen ger minskad miljöpåverkan. (Bild Metsä Board & JP Press)|Teppo Ylä-Hemmilä är brödkonstnär och innovationsdirektör. (Bild Viipurilainen Kotileipomo)

Kartongproducenten Metsä Board och finska bageriet Viipurilainen Kotileipomo har utvecklat en helt återvinningsbar kak- och bageriförpackning, som innebär minskat såväl materialbehov som koldioxidutsläpp.

Viipurilainen Kotileipomo är ett snart 100 år gammalt företag, som tillverkar bakverk och hantverksbröd av lokala råvaror med traditionella metoder. När bageriet letade efter en ny lösning för sina kakförpackningar var de viktigaste kraven att minska förpackningens miljöavtryck samt en snabb och enkel hopsättning.

Teppo Ylä-Hemmilä är brödkonstnär och innovationsdirektör. (Bild Viipurilainen Kotileipomo)

Viipurilainen Kotileipomo och Metsä Boards förpackningsdesignteam utvecklade tillsammans en resurseffektiv och helt återvinningsbar bageriförpackning, som minskar materialbehovet med 25 procent och koldioxidutsläppen med 34 procent jämfört med den tidigare förpackningen. Samtidigt kunde användningen av plast minskas genom att man inte behövde använda polyetenbelagd kartong.

”Förpackningars hållbarhet är viktigt för oss och våra kunder och det är fantastiskt att kunna sprida budskapet om att minska plast och främja återvinning”, säger Teppo Ylä-Hemmilä, brödkonstnär och innovationsdirektör, Viipurilainen Kotileipomo.

Den nya kakförpackningen är gjord av lättviktskartongen MetsäBoard Prime FBB EB, en dispersionsbelagd barriärkartong, som kan återvinnas, och som har hög tjocklek och är fettresistent, vilket är nödvändigt för mat med naturligt hög fetthalt, typ bakverk och kakor.

”Det här konceptet är ett utmärkt exempel på innovativa lösningar som möjliggjorts via gemensam brainstorming. När vi designade förpackningen använde vi en virtuell modell på vårt Excellence Center för att snabbt och exakt visualisera materialet, strukturen och dess hållbarhet”, säger Ilkka Harju, Packaging Services Director, EMEA och APAC, Metsä Board.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex