Kakförpackningen som öppnar upp för minskad miljöpåverkan

PUBLICERAD: 12 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya kakförpackningen ger minskad miljöpåverkan. (Bild Metsä Board & JP Press)|Teppo Ylä-Hemmilä är brödkonstnär och innovationsdirektör. (Bild Viipurilainen Kotileipomo)

Kartongproducenten Metsä Board och finska bageriet Viipurilainen Kotileipomo har utvecklat en helt återvinningsbar kak- och bageriförpackning, som innebär minskat såväl materialbehov som koldioxidutsläpp.

Viipurilainen Kotileipomo är ett snart 100 år gammalt företag, som tillverkar bakverk och hantverksbröd av lokala råvaror med traditionella metoder. När bageriet letade efter en ny lösning för sina kakförpackningar var de viktigaste kraven att minska förpackningens miljöavtryck samt en snabb och enkel hopsättning.

Teppo Ylä-Hemmilä är brödkonstnär och innovationsdirektör. (Bild Viipurilainen Kotileipomo)

Viipurilainen Kotileipomo och Metsä Boards förpackningsdesignteam utvecklade tillsammans en resurseffektiv och helt återvinningsbar bageriförpackning, som minskar materialbehovet med 25 procent och koldioxidutsläppen med 34 procent jämfört med den tidigare förpackningen. Samtidigt kunde användningen av plast minskas genom att man inte behövde använda polyetenbelagd kartong.

”Förpackningars hållbarhet är viktigt för oss och våra kunder och det är fantastiskt att kunna sprida budskapet om att minska plast och främja återvinning”, säger Teppo Ylä-Hemmilä, brödkonstnär och innovationsdirektör, Viipurilainen Kotileipomo.

Den nya kakförpackningen är gjord av lättviktskartongen MetsäBoard Prime FBB EB, en dispersionsbelagd barriärkartong, som kan återvinnas, och som har hög tjocklek och är fettresistent, vilket är nödvändigt för mat med naturligt hög fetthalt, typ bakverk och kakor.

”Det här konceptet är ett utmärkt exempel på innovativa lösningar som möjliggjorts via gemensam brainstorming. När vi designade förpackningen använde vi en virtuell modell på vårt Excellence Center för att snabbt och exakt visualisera materialet, strukturen och dess hållbarhet”, säger Ilkka Harju, Packaging Services Director, EMEA och APAC, Metsä Board.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax