Joint venture storsatsar på kemisk återvinning av plast

PUBLICERAD: 27 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Hamns- och godsområdet North Sea Port, där återvinningsanläggningen ska uppföras, är 60 kilometer långt och sträcker sig längs Nordsjökusten vid nederländska Vlissingen och når 32 kilometer inåt land till belgiska Gent. (Bild Peter Buteijn)|”Vår ambition är att vara en global ledare inom förnybara och cirkulära lösningar”, säger Mercedes Alonso, Neste. (Bild Neste)|”Tillsammans kan vi skapa lösningar som omvandlar avfallsströmmar till värdefulla slutprodukter”, säger Ravagos VD Theo Roussis. (Bild Ravago)

Finska Neste och belgiska Ravago ska bilda ett joint venture och bygga en stor industrianläggning för kemisk återvinning av plastavfall. Fabriken ska uppföras på hamn- och godsområdet North Sea Port som är beläget på Nordsjökusten vid nederländska Vlissingen.

De båda företagen skriver i ett pressmeddelande att anläggningen i Vlissingen ska bilda startpunkten för gemensamma globala kemiska återvinningsaktiviteter och att den kemiska återvinningstekniken vid den planerade fabriken ska bygga på en vidareutveckling av den termokemiska kondenseringsteknik, som utvecklats av USA-baserade återvinningsteknikföretaget Alterra Energy.

Med anläggningen vill Neste och Ravago demonstrera möjligheterna med och främja kommersialiseringen av kemisk återvinning av plastavfall.

Ravagos VD Theo Roussis. (Bild Ravago)

Företagen skriver att det strategiska partnerskapet kombinerar Ravagos expertis inom mekanisk beredning av plastavfall med Alterra Energys egenutvecklade teknologi och Nestes expertis inom bearbetning av kolväten.

Neste och Ravago siktar i första skedet på en återvinningsanläggning i Vlissingen, som får en årlig bearbetningskapacitet på cirka 55.000 ton blandat plastavfall. Joint venture-planerna är långt framskridna och väntar nu på sedvanligt godkännande från berörda myndigheter.

”Vi är verkligen glada över framstegen i vårt gemensamma projekt. Tillsammans med Neste har vi de nödvändiga ingredienserna för ett framgångsrikt recept och kan skapa skalbara lösningar som omvandlar avfallsströmmar till värdefulla slutprodukter”, säger Ravagos VD Theo Roussis.

Mercedes Alonso, Neste. (Bild Neste)

”Kemisk återvinning av plastavfall har nu under ett bra tag varit en lovande teknik för att påskynda skapandet av en cirkulär ekonomi . Nu är det dags att ta tekniken till nästa nivå och åstadkomma en industriell lösning. Genom att kombinera Ravagos och Nestes expertis har vi möjlighet att snabbt implementera tekniken för att starta produktion i kommersiell skala och omvandla plastavfall till värdefulla resurser. Vår ambition är tydlig: att vara en global ledare inom förnybara och cirkulära lösningar”, säger Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals på Neste.

Neste och Ravago skriver att det planerade samriskföretaget är ett logiskt resultat av det samarbete mellan företagen, som inleddes för några år sedan. År 2019 satte Neste och Ravago upp ett gemensamt mål att år 2030 ha en kapacitet att behandla och återvinna mer än 200.000 ton blandat plastavfall. Sedan dess har företagen utvärderat teknologier, undersökt råvarumarknaden samt byggt gemensamma affärsmodeller för att utveckla kemisk återvinningskapacitet.

År 2020 genomförde Neste framgångsrikt den första av flera industriella testkörningar med flytande plastavfall vid sitt oljeraffinaderi i Finland (Läs mer HÄR).

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy