Johnnie Walker whisky snart i plastfri pappersbaserad flaska

PUBLICERAD: 14 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Pappersflaskan har samma ”fyrkantiga” form som den välkända och ikoniska glasflaskan för Johnnie Walker. (Bild Diageo)

Brittiska vin- och spritleverantören Diageo PLC kommer i början av år 2021 att lansera och sälja välkända skotska whiskyn Johnnie Walker i en pappersbaserad flaska! Förpackningen, som sägs vara den första i världen i sitt slag, är enbart tillverkad av pappersfiber från hållbart skogsbruk och är hundra procent fri från plast.

Den unika pappersflaskan har i princip samma ”fyrkantiga” form som den traditionella och välkända glasflaskan för Johnnie Walker, som är världens mest sålda skotska whiskymärke. Varumärkesägaren Diageo skriver att försäljningen av whiskyn i den miljövänliga pappersflaskan blir ett test, för att avgöra hur kunderna uppfattar pappersflaskan i jämförelse med den traditionella glasflaskan.

”Vi strävar ständigt efter att driva gränserna inom hållbara förpackningar och denna flaska har potential att bli riktigt banbrytande. Det känns lämpligt att vi ska lansera det med Johnnie Walker, ett varumärke som ofta har lett vägen för innovation under sin 200-åriga existens”, säger Ewan Andrew, Chief Sustainability Office på Diageo PLC.

Den unika pappersflaskan har tillverkats av det nya företaget Pulpex Ltd, som utvecklar hållbar förpackningsteknik och som förutom med Diageo även etablerat samarbete med flera andra världsledande dryckes- och livsmedelsföretag, däribland Unilever och PepsiCo.

Pulpex-flaskan är designad och utvecklad för att vara 100 procent plastfri och sägs vara helt återvinningsbar. Produktionstekniken gör det möjligt för varumärken att antingen utveckla helt nya förpackningskonstruktioner för sina produkter eller också flytta befintliga designer från exempelvis glas till pappersflaskan utan att kompromissa med produktens kvalitet. Pulpex kan också massproducera plastfria pappersflaskor med en enda utformning, som kan användas för flera olika typer av flytande produkter,

Förutom Johnnie Walker ingår även kända varumärken som Guinness och Smirnoff Vodka i Diageos portfölj.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x