ISO 22000 – ny användarvänlig standard för livsmedelssäkerhet

PUBLICERAD: 19 juni 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Hög livsmedelssäkerhet är viktigt för att undvika smittrisker och allvarliga incidenter.|”Både konsumenter och företag gynnas om livsmedel hanteras på rätt sätt”

Ett förslag på en ny version av ledningssystemstandarden för livsmedelssäkerhet, ISO 22000, har nu gått ut på remiss. Den nya utgåvan ska bli mer användarvänlig och mer anpassad till de andra ledningssystemen.
ISO 22000 har också kompletterande tekniska specifikationer, exempelvis för jordbruk, tillverkning, förpackningar och catering.

Förslaget har tagits fram bland annat av SIS, Swedish Standards Institute, som nyligen arrangerade ett öppet seminarium i samband med att förslaget gick ut på remiss.

Frågor, som ledningssystemstandarden för livsmedelssäkerhet ska ge stöd kring, är till exempel: Har verksamheter, som hanterar livsmedel, gjort det på ett sätt, som garanterar att det vi äter håller en hög kvalitet och inte bär på bakterier så att vi blir sjuka? Har verksamheterna identifierat riskerna ,som kan uppstå vid produktion eller transport av livsmedel? Och har de vidtagit åtgärder för att förebygga, att allvarliga incidenter uppstår?

”Nyheterna nu, när standarden revideras, handlar om att definitionerna blir tydligare. ISO-arbetsgruppen har förenklat och förtydligat efter synpunkter från användare. Ett exempel är införandet av signifikanta hälsofaror, som måste ha styrning”, säger Lorena Olivares, projektledare vid  SIS.

”Det är inte bara konsumenterna, som gynnas av att livsmedel hanteras på rätt sätt. De företag, som tvingas återkalla produkter som förorenats i något led, lider också stora ekonomiska förluster och att bygga upp kundernas förtroende på nytt är också förenat med kostnader”, säger Lorena Olivares.

En ny teknisk specifikation för transporter och lagring av livsmedel diskuteras också just nu.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium